Stripkat Heinz heeft eigen museum

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripkat Heinz heeft eigen museum

Cover 'Heinz van H tot Z'

Cover 'Heinz van H tot Z'

In hartje Amsterdam opende vandaag het museum ‘Het Heinz’ op feestelijke wijze. Het museum toont de geschiedenis van de bekende Nederlandse stripkater Heinz van scheppers René Windig en Eddie de Jong.

“We willen de geschiedenis van Heinz mooi afronden”, licht Windig toe in een interview met de Nederlandse krant Metro. “In het museum kunnen we mensen nog eens dingen laten zien die ze nog nóóit hebben gezien.” Het museum in de Nieuwe Amstelstraat opent vanaf 23 november en zal iedere woensdag, vrijdag en zaterdag open zijn. De toegang is gratis. Het ‘Heinz’-museum is de werkplek van scheppers Windig en de Jong. Als suppoosten worden familieleden van de geestelijke vaders ingeschakeld. Er is zelfs een klein museumwinkel aan verbonden. In de toekomst zou er ook plaats komen om collega-tekenaars exporuimte te bezorgen.

In 2007 vierde de stripkater nog zijn 20ste verjaardag. In 2008 besloten Windig en de Jong te stoppen met de dagstrip. Vandaag lijkt Heinz helemaal terug. Deze week immers ligt ook het eerste deel van ‘Heinz van H tot Z’ in de winkel. Die reeks verzamelbundels zal alle dagstroken over de eigenwijze rode kater omvatten die van 1987 tot 2006 in diverse dagbladen zijn verschenen. Het grootste deel van de stroken werd in zwart-wit gepubliceerd, maar voor deze speciale uitgave zijn ze door de auteurs zelf handmatig ingekleurd. De complete avonturen van ‘Heinz’ zullen worden aangevuld met bijdragen van collega’s, schetsen, wetenswaardigheden en andere kijkjes in de keuken. ‘Heinz van H tot Z’ zal uit vijf delen bestaan.