COLUMN Wim Lockefeer: On Screen (17)

Je bent hier:  Home » Nieuws » COLUMN Wim Lockefeer: On Screen (17)

 

cover_122Fans – ze gaan door het vuur voor hun idool. Een fan is meer dan een fanaat: voor een fan komt het onderwerp van zijn bewondering voor alles. Zijn leven is georganiseerd in functie van zijn idolatrie. Fans zijn de eeuwige steun en toeverlaat van hun vedetten (en zijn vaak ook goed voor een zo goed als verzekerd inkomen), maar kunnen ook al snel verworden tot een plaag en een nachtmerrie, die hem of haar gevangen houdt. Ze weten meer van je werk dan jijzelf, en willen vooral niet dat je verandert en nieuwe wegen inslaat. Schrijvers, muzikanten, tekenaars – ze zijn er als de dood voor om (zoals in het boek van Stephen King) hun Misery tegen te komen, of, erger nog, hun Mark Chapman.

Het internet is natuurlijk een gedroomde uitlaatklep voor al die woekerende bewondering, al die opgestapelde feitenkennis, en, eventueel, al die frustratie. Wat leidt tot fansites die vaak beter geïnformeerd, vollediger en, merkwaardig genoeg, ook evenwichtiger zijn dan de “officiële” sites van hun idolen. Fansites bieden immers ook de mogelijkheid om van gedachten te wisselen, te discussiëren en, af en toe, serieus van de rails te gaan. In wat volgt een paar van de betere sites, volledig volgens eigen voorkeur (dus zo vooringenomen als wat), van ver en van dichtbij.

Het hoeft niet veel te kosten om een fansite op te zetten. Een paar pagina’s bij een of andere gratis hoster, en je kan beginnen. Maar alleen de echt gemotiveerde, of geobsedeerde, fans blijven aan hun site werken, en hebben na jaren noeste arbeid een site die zo goed als geautoriseerd genoemd mag worden. De grootste helden hebben hier natuurlijk een beentje voor. Zo lijkt het wel of elke kiezel in het ‘Batman’-universum wel ergens een aanbidder heeft, met de Dark Knight en Legions Of Gotham als de bekendste en meest professionele voorbeelden. Fortress Of Solitude doet hetzelfde voor ‘Superman’: een bijna obsessief overzicht van alles wat zich in en rond Metropolis afspeelt sinds 1938, met zeer veel exclusief materiaal, en zelfs origineel werk gebaseerd op de movie serials uit de jaren 40 en 50. Ook minder belangrijke figuren kunnen op de nodige liefde rekenen, zoals Ambush Bug (mijn persoonlijke favoriet) die met de AB Fansite een extreem volledig overzicht heeft van alle verhalen waar hij een rolletje in speelde.

Bij Marvel zijn het vooral SpiderFan, met een eigen strip, overzichtelijke lijstjes, forums en nieuws, en Uncanny X-Men met een synopsis voor elk van het ziljoen verhalen dat tot op heden over de Marvel Mutants verschenen zijn, nieuws, forums en veel aandacht voor de huisvlijt van fans zelf. En zelfs uitgeverijen die niet meer bestaan, kunnen op fans blijven rekenen: ValiantFanSite zorgt ervoor dat de vlam blijft branden voor Valiant Comics, terwijl Out Of Chaos de herinnering aan de in 2001 terziele gegane uitgever van kitscherige particulariteiten als ‘Evil Ernie’ levend houdt.

Aan deze kant van de plas zijn er een paar grote fansites die minstens even belangrijk zijn als de officiële, en vaak ook vermeld worden in de boeken zelf. Voor ‘Suske en Wiske’ is dat bijvoorbeeld Suske En Wiske op het WWW, dat straks 15 jaar al het nieuws over het olijke tweetal verzamelt, en voor ‘Kiekeboe’ is er de Kiekeboewebstek, met nieuws en sinds kort ook een forum. De Rode Ridder lijkt dan weer bijna de status van officiële site aangenomen te hebben. De zeldzame fansites voor ‘Jommeke’ (zoals Stripheld.net) kunnen hier jammer genoeg niet aan tippen, wat misschien te wijten is aan het feit dat lezers van ‘Jommeke’ afhaken als ze ouder worden, en er van fandom dus niet veel overblijft.

Veel van het fanleven op het internet speelt zich echter af op bulletin boards, forums en groepen, en of op in elkaar geknutselde websites die even snel verdwijnen als ze verschijnen. Een belangrijke site in deze context is Enjolra’s World, die het tot zijn taak heeft gemaakt om al die huisvlijt op te duiken, en regelmatig nieuwe leesnotities, biografieën, bibliografieën en lijstjes verzamelt, publiceert en actualiseert. The House Of Ideas doet hetzelfde met fan fiction, de ontelbare verhalen die fans zelf schrijven voor hun favoriete figuren. Een site als Wikia lijkt trouwens de rol van de berichtenpagina’s overgenomen te hebben, en biedt fangroepen voor ongeveer elke titel uit de populaire cultuur.

In één pagina kan je enkel het bovenste laagje van het fanwezen op het net afkrabben. We hebben het bijvoorbeeld nog niet gehad over de belevenissen van de ‘Kuifje’-cultus in Engeland en Nederland, of over de Duckomanie die in Duitsland en Denemarken welig tiert. En aan Frankrijk zijn we al helemaal niet toegekomen. Bereidt u dus maar voor op meer ongebreideld fanatisme, in een volgend stuk.