Stripscenarist Jean-Marie Brouyère overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripscenarist Jean-Marie Brouyère overleden

archiecashDe Waalse stripscenarist Jean-Marie Brouyère is overleden. Hij stierf eind vorige week, maar het nieuws geraakte pas nu bekend. Brouyére werd 67.

Jean-Marie Brouyère, die zijn carrière begon bij het weekblad Kuifje, groeide uit tot één van de meest productieve scenaristen voor het weekblad Robbedoes in de jaren ’70. Hij maakte ondermeer een strip over loodgieter ‘Al Alo’, waarbij hij zowel instond voor het scenario als voor het tekenwerk. Hij illustreerde er ook verscheidene spel-pagina’s.

Met tekenaar Malik startte hij de vrij populaire actie-serie ‘Archie Cash’. Malik liet zich voor Archie’s uiterlijk inspireren door acteur Charles Bronson. Brouyère bleef deze reeks schrijven tot in 1987. Andere scenario’s van zijn hand omvatten ‘Blauwe sperwer’ voor Sirius, ”Aymone’ voor Renaud en ‘Zakkenloper en Blasius’ voor Hislaire. Een cultstrip van zijn hand is ook ‘Roltrap naar het ongewisse’, getekend door Collin, die in 1973 in Robbedoes verscheen. De voorbije twintig jaar was hij niet meer in de wereld van het beeldverhaal actief.