Nix en Judith Vanistendael weer genomineerd in Angoulême

Je bent hier:  Home » Nieuws » Nix en Judith Vanistendael weer genomineerd in Angoulême

De Franse vertaling van Judith Vanistendaels ‘De maagd en de neger’ (‘La jeune fille et le nègre. Tome 2 Babette et Sophie’) en Nix’ 316 pagina’s tellende intergrale van ‘Kinky & Cosy’  zijn de Vlaamse kanshebbers om de Fauve d’ Or voor het beste album in de wacht te slepen tijdens het internationale stripfestival in Angoulême eind januari, wellicht het grootste en belangrijkste stripfestival ter wereld. Nog eens 56 andere albums dingen mee naar deze prijs.

Zowel Nix als Judith werden al eerder genomineerd. Op Angoulême 2009 was de Franse vertaling van Vanistendaels debuutalbum, het eerste deel van ‘De maagd en de neger’, al genomineerd. Nix mag zich stilletjesaan vaste klant beginnen te noemen bij het prijzenfestijn van het befaamde Franse stripfestival. Zowel in 2006 als in 2007 kon hij zich bij het exclusief kransje geselecteerden nestelen. In 2006 kon de ‘Kinky & Cosy’-tekenaar nog de hand leggen op de prijs voor het beste humoralbum. De jury onder leiding van de laureaat van 2009, Blutch, zal de bekroningen bekendmaken op de slotdag van het festival op 31 januari 2010.

Op de voorbije editie van het stripfestival was Vlaanderen gastland in Angoulême, en prominent aanwezig met de tentoonstelling ‘Ceci n’est pas la BD flamande’. Ook dit jaar zal de Vlaamse aanwezigheid voelbaar zijn. Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) neemt vijf stripauteurs mee. Pieter De Poortere (‘Boerke’), Jeroen Janssen (o.a. ‘Bakamé’), Kristof Spaey (‘Hoop’, ‘Façade’, ‘Misschien/Nooit’), Charel Cambré (‘Jump’, ‘Albert & co’, ‘K3’, ‘Mega Mindy’) en Sebastien Conard (‘Iedereen op zoek’) verblijven in de Franse hoofdstad van de strip. Op de verkoopstand – een café zonder bier die opnieuw dezelfde centrale plek tussen de internationale uitgeversstands krijgt – zal een virtuele versie van de succesvolle tentoonstelling ‘Ceci n’est pas la BD flamande’ getoond worden. Het VFL zal op de stand buitenlandse uitgevers ontvangen om nieuw werk voor te stellen, en te praten over hun projecten met Vlamingen. Bovendien is er extra ruimte voorzien voor uitgevers van Vlaamse strips om buitenlandse collega’s te ontmoeten. Van die ruimte kunnen ook de meereizende auteurs gebruikmaken.

Het stripfestival in Angoulême gaat door van van 28 tot 31 januari 2010. Stemmen op Judith Vanistendael en Nix kan via deze link: http://prixdupublicfnacsncf.bdangouleme.com