Tibet, tekenaar van 'Rik Ringers' en 'Chick Bill', overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Tibet, tekenaar van 'Rik Ringers' en 'Chick Bill', overleden

Rik Ringers zag het levenslicht in het weekblad Kuifje.

Rik Ringers zag het levenslicht in het weekblad Kuifje.

Tibet, de tekenaar van onder meer ‘Rik Ringers’ en ‘Chick Bill’, is in de nacht van zaterdag op zondag jl. overleden. Dat vernam de redactie uit goede bron. De geboren Fransman, die voor de burgerlijke stand Gilbert Gascard heette, woonde bijna zijn hele leven in België en was een van de vaste waarden van het weekblad Kuifje. Hij was ook een tijd lang artistiek directeur bij uitgeverij Le Lombard.

Tibet werd geboren en getogen in Marseille, en belandde met zijn zieke moeder in Brussel. Tekenen zat hem van bij het begin in het bloed, en al op 13-jarige leeftijd gaat hij bij Hergé aankloppen om hem werk te laten zien. Na een korte passage bij de Brusselse Walt Disneystudio’s wordt hij opgenomen in de ploeg van het weekblad Kuifje, al betoont uitgerekend Hergé zich op dat moment een koele minnaar van zijn werk. De minzame, erg sociale Tibet is erg populair bij zijn collega’s, en sluit innige vriendschappen met zijn collega’s Jean Graton, René Goscinny en Albert Uderzo, alledrie Fransmannen die door een samenloop van omstandigheden in de Belgische stripwereld waren beland, die later ook zelf de wereld zouden veroveren met respectievelijk ‘Michel Vaillant’ en ‘Asterix’. Ook Franquin, de bedenker van ‘Guust Flater’, sloot zich bij de vriendengroep aan.

Tibet maakte verschillende stripreeksen, tekende karikaturen en verrichte allerhande taken voor de redactie. Zo was hij zelfs één dag lang actief als assistent van Willy Vandersteen, op vraag van de redactie van Kuifje, omdat Vandersteen achter was met zijn werk aan ‘Tijl Uilenspiegel’. “Het was echt gekkenwerk. Ik herinner me dat de bladzijden vol stonden met kanonnen en ander oorlogstuig. Het zat ongelooflijk goed in mekaar, en er was bijzonder veel werk aan om dat allemaal goed te inkten”, vertelde hij in juni 2007 nog in een interview met Stripgids.

De doorbraak bij het grote publiek kwam er vooral dankzij ‘Rik Ringers’, een spannende strip (op scenario van A.P. Duchateau) over een ondernemende journalist die nog steeds bij tienduizenden over de toonbank gaat. Daarnaast bleef hij, exclusief voor de Franstalige markt, ook ‘Chick Bill’ maken, een humoristische westernstrip. Drie jaar geleden verbaasde hij met ‘Aldo Remy’, een nieuwe reeks waarin hij zich veel meer vrijheden toestond. Er zouden uiteindelijk twee delen verschijnen. Bij een Franse literaire uitgever publiceerde hij toen ook de verrassende bundel jeugdherinneringen ‘Qui fait peur à maman?’.

Tibet werd 78.