Financial Times: Verandert Moulinsart het geweer van schouder?

Je bent hier:  Home » Nieuws » Financial Times: Verandert Moulinsart het geweer van schouder?

Verandert Moulinsart in de aanloop naar de 'Kuifje'-film haar merchandisingstrategie? Volgens The Financial Times is de kans groot.

De Britse zakenkrant The Financial Times spreekt in een erg uitgebreid dossier over ‘Kuifje’ en de nalatenschap van Hergé, het vermoeden uit dat Moulinsart, dat de commerciële exploitatie van Kuifje beheert,  in de aanloop naar de ‘Kuifje’-film van Steven Spielberg en Peter Jackson het geweer van schouder zal moeten veranderen. Moulinsart brengt op dit moment zelf vrij dure, verzorgde ‘Kuifje’-merchandising op de markt, maar volgens de krant zullen de slechte financiële situatie van Moulinsart en de omvang van de merchandising verbonden aan de film het bedrijf noodzaken om voortaan met externe partners te gaan werken.

“Het businessmodel [van Moulinsart] lijkt steeds meer te wankelen”, schrijft The Financial Times. “De verkoop gegenereerd door de op het bovenste deel van de markt gerichte merchandising is met de crisis ingezakt, met een verlies van vijftig procent sinds 2005, tot 12 miljoen euro, volgens de ingediende rekeningen. In het laatste fiscale jaar werd met een verlies van 1,6 miljoen euro nagenoeg alle sinds 2005 gemaakte winst weggevaagd. Vlamynck [de weduwe van Hergé – nvdr] heeft al minstens twee keer in de voorbije jaren geld dat ze verdient met de albumverkoop – naar schatting 2 miljoen euro per jaar – gebruikt om schulden van Moulinsart aan te zuiveren. Hoewel het gezamenlijke fortuin van Rodwell [Nick Rodwell, de tweede echtgenoot van de weduwe Hergé en de stuwende kracht achter Moulinsart – nvdr] en Vlamynck volgens de recentste ‘Sunday Times Rich List’ op ongeveer 70 miljoen euro wordt geschat, kunnen verdere verliezen bij Moulinsart een verdere verwijdering van het  “in-house” merchandisingmodel naar een conventionelere – en minder gecontroleerde – strategie betekenen.”

Dat zou volgens de krant ook onafwendbaar worden wanneer eind 2011 de ‘Kuifje’-film in roulatie komt. De precieze verdeling van de rechten op de merchandising van de film is – volgens Mark Rodwell (broer van, de man die voor Moulinsart het project opvolgt) – “min of meer een grijze zone”. In theorie zal Moulinsart de rechten hebben op alle producten afgeleid van de albums, Hollywood mag alle merchandising gebaseerd op de film commercialiseren. “Maar”, merkt The Financial Times op, “aangezien de film wordt opgenomen met performance capture, een techniek ontwikkeld om de tekeningen in de albums na te bootsen, zouden de oude Kuifje en de nieuwe Kuifje, die zal worden vertolkt door ‘Billy Elliot’-acteur Jamie Bell, wel eens heel hard op mekaar kunnen gelijken. De producenten zullen er niet van af te brengen zijn een veel uitgebreider merchandisingprogramma te realiseren dan Moulinsart tot op heden heeft gedaan.”