'Conan'-illustrator Frank Frazetta overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » 'Conan'-illustrator Frank Frazetta overleden

De Amerikaanse illustrator Frank Frazetta, vooral bekend door zijn sciencefiction- en fantasywerk, is vandaag aan een hartaanval overleden. Dat heeft Frazetta’s agent Robert Pistella bevestigd nadat het nieuws van zijn dood al volop de ronde deed op blogs en sociale netwerksites.
Frank Frazetta, geboren op 9 februari 1928 in Brooklyn, had al van kleinsaf een overduidelijk tekentalent. Op zijn achtste stuurden zijn ouders hem naar de Brooklyn Academy of Fine Arts. Hij spendeerde acht jaar in de academie onder de vleugels van Michele Falanga, een Italiaanse artiest, die zeer onder de indruk was van zijn talent. In 1944, Frazetta was toen nog maar zestien, illustreerde hij zijn eerste professionele verhaal. Zijn leermeester Falanga zou de eerste stappen van zijn leerling niet meer meemaken. Hij stierf dat jaar. Begin jaren ’50 maakte Frazetta naam in de stripwereld. Hij werkte mee aan verschillende stripreeksen waaronder o.a. ‘John Wayne Comics’, ‘Adventure Coimics’ en ‘Eastern Heros’.
Ook zijn cover art werd meer dan gesmaakt in die periode. Zijn frontpagina’s uit die tijd voor ‘Famous Funnies’ worden tot op de dag van vandaag als Frazetta-klassiekers beschouwd. In de jaren ’50 mocht de Amerikaan ook uitpakken met zijn eigen krantenstrip, ‘Johnny Comet’. Misschien wel zijn belangrijkste werk in die gouden jaren was zijn werk als assistent van Al Capp voor diens klassiek geworden strip ‘Li’l Abner’. De samenwerking kende echter begin jaren ’60 een einde wegens een dispuut rond geld.
In 1963 startte Frazetta, met de hulp van zijn collega en vriend Roy Krenkel, met het illustreren van paperback covers. Zo verzorgde hij ondermeer de covers van de ‘Tarzan’-comics. In die tijd nam hij ook freelancejobs aan. Hij illustreerde o.a. voor het bekende Amerikaanse magazine Mad en ontwierp filmposters. Zijn werk werd al snel opgemerkt en in 1964 tekende hij een verhaal voor Creepy, het eerste nummer van een nieuwe lijn horrorstrips, voornamelijk in zwart-wit getekend. Het werd meteen het laatste verhaal dat Frazetta tekende met pen en inkt. Van toen af werd de getalenteerde tekenaar vooral bekend als schilder, eentje die indrukwekkende covers kon produceren. Dat deed hij voor een lange reeks boeken en magazines, zoals ‘Vampirella’ en ‘Blazing Combat’. Het meest bekend werd Frazetta door zijn cover art voor de boeken van ‘Conan, the adventurer’.
Frank Frazetta werd 82 jaar.