Merho zingt de lof van Jan Smet

Je bent hier:  Home » Nieuws » Merho zingt de lof van Jan Smet

Jan Smet. (Foto Bart Van der Moeren)

Het fijne boekenmagazine Bladwijzer van de regionale zender RTV (Kempen-Mechelen) besteedde deze week ruime aandacht aan Jan Smet, de stichter van Stripgids, het Turnhoutse stripfestival en de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. Aanleiding was het feit dat Jan Smet een tijdje geleden een Stripvos kreeg voor zijn grote verdienste voor het beeldverhaal in Vlaanderen, hem toegekend door de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde (VOS), de beroepsvereniging van Vlaamse stripmakers.

Bladwijzer voelde niet alleen Jan Smet zelf aan de tand. Zonder dat de geestelijke vader van Strip Turnhout van iets wist, gingen ze ook bij Merho langs, de tekenaar en bedenker van ‘De Kiekeboes’. Merho stak uitgebreid de loftrompet over Jan Smet, en had niets dan mooie woorden over voor wat de founding father van ‘Turnhout Stripstad’ allemaal deed voor de wereld van het Vlaamse beeldverhaal. “Jan Smet werd in de jaren ’70 en ’80 door werkelijk iedereen geraadpleegd als dé stripkenner en -specialist. Het begon hem op de duur de strot uit te komen, denk ik, want voor alles en nog wat stonden ze aan zijn deur en vroegen ze zijn raad”, lacht Merho. “Er waren nog wel een paar andere figuren die rondliepen in de stripwereld en dingen deden, maar dat waren meestal mensen die zoveel mogelijk bij de tekenaars in de buurt wilden komen omdat ze uit waren op originele tekeningen. Dat was bij Jan niet het geval. Het ging hem om de interviews. Hij bestudeerde het werk van de tekenaars die hij interviewde heel goed, hij bereidde zich zeer grondig voor.”

Wie de reportage heeft gemist, kan de bewuste aflevering van Bladwijzer (waarin ook de Molse illustrator van kinderboeken Guido Van Genechten te gast was) bekijken op de boekensite van Knack, deBuren en het Antwerpse provinciebestuur.