'Years of the Elephant' blijft scoren

Je bent hier:  Home » Nieuws » 'Years of the Elephant' blijft scoren

Het album ‘Years of the Elephant’, de Engelse versie van ‘Jaren van de olifant’ van Bronzen Adhemar-winnaar Willy Linthout, blijft hoge ogen gooien in het buitenland. Na zijn twee nominaties voor de Eisner Awards, de belangrijkste Amerikaanse stripprijzen, staat het album nu in de The 2010 Core Graphic Novels List.

Deze lijst, door de Amerikaanse website The Graphic Novel Reporter in het leven geroepen, is bedoeld om bibliothecarissen, boekhandels, leerkrachten en kopers een overzicht te geven van aanraders in het steeds uitdeinende graphic novel-aanbod. ‘Years of the Elephant’ wordt in de lijst omringd door klassiekers in het genre zoals ‘Arkham Asylum’ (Grant Morrison and Dave McKean), ‘From Hell’ (Alan Moore en Eddie Campbell), ‘Pogo’ (Walt Kelly) en ‘300’ (Frank Miller). De lijst is in drie delen opgesteld. Het eerste deel, The Core Ten, bevat een selectie van tien belangrijkste graphic novels – met o.a. ‘Maus’ (Art Spiegelman) – voor mensen die pas een collectie starten. De lijst wordt in het tweede deel uitgebreid met 25 stripromans – waaronder de avonturen van onze Belgische stripheld ‘Kuifje’ – die in een startende bibliotheek niet zouden misstaan. Het overgrote deel striptitels – waar Linthouts graphic novel tussen pronkt – vervolledigt de indrukwekkende lijst aan suggesties. 

Ondertussen verschijnt bij de Nederlandse uitgeverij Catullus ‘Jaren van de Olifant 2 – De Leveling’. Géén vervolg op zijn veelgeprezen striproman ‘Jaren van de Olifant’ maar een op zichzelfstaand album waarin dieper wordt ingegaan op hoe men moet omgaan met verdriet.