'American Splendor'-auteur Harvey Pekar overleden (1939-2010)

Je bent hier:  Home » Nieuws » 'American Splendor'-auteur Harvey Pekar overleden (1939-2010)

De Amerikaanse striplegende Harvey Pekar werd vandaag in zijn huis in Cleveland dood aangetroffen door zijn vrouw Joyce Brabner. Pekar werd vooral bekend door zijn autobiografische stripreeks ‘American Splendor’, die in 2003 verfilmd werd. De stripauteur overleed op 70-jarige leeftijd.

Harvey Pekar had al langer problemen met zijn gezondheid. Hij had prostaatkanker en daarbovenop leed hij aan astma, een hoge bloeddruk en depressies. De ware doodsoorzaak is nog niet bekend. Pekar werd vooral bekend met ‘American Splendor’, een reeks autobiografische strips die hij schreef en liet tekenen door een grote verscheidenheid aan tekenaars. Zelf kon hij geen rechte lijn tekenen, beweerde hij en daarom mochten bekende tekenaars als Joe Sacco, Jim Woodring en Robert Crumb zijn teksten illustreren. In die strips kloeg Pekar over het leven, geld, vrouwen en het werk. De reeks bereikte een cultstatus. ‘American Splendor’ werd voor het eerst gepubliceerd in 1976. Het meest recente nummer verscheen in 2008. In 2003 kreeg de autobiografische strip een filmadaptatie, die genomineerd werd voor een Oscar.

Met zijn vrouw Joyce Brabner schreef Pekar ook de striproman ‘Our Cancer Year’, een verslag van hun strijd tegen kanker. Harvey Pekar zou op 8 oktober 71 jaar geworden zijn.