Auteurs 'Suske en Wiske' winnen Het Gouden Potlood

Je bent hier:  Home » Nieuws » Auteurs 'Suske en Wiske' winnen Het Gouden Potlood

Luc Morjaeu en Peter Van Gucht, het duo dat de hedendaagse ‘Suske en Wiske’-strips maakt, hebben Het Gouden Potlood gewonnen. De prijs wordt uitgereikt door de organisatie van het Milky Way Stripfestival in Middelkerke dat nog tot 8 augustus 2010 te bezoeken is op de zeedijk van de kuststad.
Het festival geeft dit jaar veel aandacht aan de bekende reeks van Willy Vandersteen. Niet alleen sieren de twee striphelden de affiche van het festival, ook de decors vieren de 65ste verjaardag van ‘Suske en Wiske’ uitbundig. Bovendien is er ook een expo te bekijken van het heldenduo buiten de strip. Het Gouden Potlood, uitgereikt aan de huidige makers van ‘Suske en Wiske’ is dan ook het orgelpunt. In 2001 won Paul Geerts, een van de voorgangers van Morjaeu en Van Gucht, ook al een Gouden Potlood. De winnaar van verleden jaar, ‘De Rode Ridder’-tekenaar Claus Scholz, ontbrak ook dit jaar niet bij de feestvierders. Een standbeeld van stripfiguur Johan, de Rode Ridder – overigens oorspronkelijk ook een creatie van Willy Vandersteen – werd op het stripfestival onthuld. Het standbeeld krijgt nu ook een plaats op de zeedijk naast andere stripstandbeelden van o.a. ‘Lucky Luke’, ‘Jommeke’ en ‘De Kiekeboes’.
Er werd echter niet alleen een Gouden Potlood uitgereikt. De Rookie-prijs ging dit jaar naar Tom Bouden wiens nieuwste album ‘De geschiedenis van Tom Jones’ net verschenen is. Eddy Paape, de auteur van o.a. ‘Flip Flink’, ‘Luc Orient’ en ‘Jan Kordaat’, kreeg De Tijd van Toen-prijs. Die prijs wordt uitgereikt aan stripauteurs met een rijk oeuvre die tegenwoordig echter niet meer zo zichtbaar zijn voor het grote publiek. De dit jaar voor het eerst uitgereikte Graphic Novel-prijs werd door Judith Vanistendael in de wacht gesleept.