Neil Gaiman wint 'Spawn'-copyrightproces

Je bent hier:  Home » Nieuws » Neil Gaiman wint 'Spawn'-copyrightproces

De rechtzaak tussen de Britse sciencefictionauteur Neil Gaiman en uitgever en medestichter van Image Comics Todd McFarlane, twee grootheden uit de industrie van superheldenstrips, is in het voordeel van Gaiman uitgesproken. De kwestie betrof de rechten van enkele strippersonages en de daaraan verbonden lucratieve royalties.
Gaiman sleurde de Amerikaanse tekenaar voor de rechtbank over een copyright-kwestie in het populaire comicuniversum ‘Spawn’. Gaimans beschuldiging betrof het feit dat o.a. het personage Dark Ages Spawn wel heel erg gelijkende trekken vertoond met Medieval Spawn, een personage dat de Brit heeft gecreëerd.  Begin 2000 stonden de twee ook tegenover elkaar over een rechtenkwestie rond personages uit het ‘Spawn’-universum. Al Simmons, een personage dat Gaiman had gecreëerd als gastschrijver voor Todd McFarlane, keerde – nadat hij eerder vermoord werd door zijn baas – terug als demon. Gaimans personages doken na de tijdelijke samenwerking regelmatig op in het ‘Spawn’-universum. Iets wat Gaiman niet echt kon appreciëren omdat hij daardoor ook heel wat royalties niet kreeg uitbetaald. De rechtzaak – die in 2002 eindigde – werd ook toen in het voordeel van de Britse schrijver uitgesproken. Bijna 10 jaar later krijgt Gaiman de rechter een tweede keer aan zijn kant. De heren moeten nu tot een akkoord komen over een financiële compensatie.