Stripschappenningen belonen stripgedichten en 'S1ngle'

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripschappenningen belonen stripgedichten en 'S1ngle'

Op de Stripdagen in Houten werden de Stripschapjaarprijzen uitgereikt. Deze prijzen, ook wel de Stripschappenningen genoemd, belonen de beste oorspronkelijk Nederlandstalige albums in verschillende categorieën en het beste Buitenlandse album. Onder andere ‘S1ngle: Trio’ van Hanco Kolk en Peter De Wit, ‘Draken met stekkers’ van Edward van de Vendel en Floor De Goede en Wasco’s 24 hour comic ‘Wolken’ vielen in de prijzen.

Auteur Edward van de Vendel en tekenaar Floor De Goede mochten met de hoofdprijs gaan lopen in de ‘jeugd’-categorie. Met hun eerste stripgedichtenalbum ‘Opa laat zijn tenen zien’ stonden ze vorig jaar al bij de genomineerden in diezelfde categorie maar het is pas met hun tweede stripgedichtenalbum ‘Draken met stekkers’ dat ze een Stripschappenning binnenrijven. Deze week nog geeft jeugdauteur van de Vendel een lezing in de bibliotheek van Duffel. De lezing kadert in de striplezingentournee voor de bibliotheken van de provincie Antwerpen, georganiseerd door Strip Turnhout met de steun van de provincie Antwerpen.

Het duo Hanco Kolk en Peter De Wit krijgen dan weer met het album ‘S1ngle: Trio’ de Stripschappenning van beste album in de categorie ‘Avontuur en Vermaak’ opgespeld.  De stripreeks loopt o.a. in Gazet van Antwerpen en werd twee jaar geleden tot een televisieserie omgetoverd die ook op de Vlaamse televisie te zien was. In de categorie Literair werd de in eigen beheer uitgegeven strip ‘Wolken’ van Wasco als winnaar uitgeroepen. Beste Buitenlandse album was volgens de commissie het vijfde album uit de reeks ‘Magasin Général’ van het duo Loisel en Tripp. Tot slot werd ook het album ‘Het boek Genesis’ van Robert Crumb met een Stripschappenning geëerd in de categorie productie.

Eerder werd al bekendgemaakt dat uitgever Ger van Wulften de P. H. Frankfurtherprijs voor bijzondere verdiensten voor het beeldverhaal kreeg. De Stripschapprijs ging naar ‘De Rechter’-tekenaar Jesse van Muylwijck.