Debat over de historische strip in Belgisch Stripcentrum

Je bent hier:  Home » Nieuws » Debat over de historische strip in Belgisch Stripcentrum

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseert op zondag 10 oktober in samenwerking met het Belgisch Stripcentrum ‘De verstripte oorlog. Historische stripverhalen’, een debat over het belang van de verstripping van onze geschiedenis.

Een stripbiografie van Anne Frank, de geschiedenis van Indonesië verstript, strips over de holocaust en de wereldoorlogen: de markt voor beeldverhalen met oog voor de geschiedenis wordt steeds groter. De trend om geschiedenisthema’s in stripvorm uit te brengen, kent voor- en tegenstanders. Voorstanders argumenteren dat een strip jongeren meer historisch besef doet krijgen dan een gortdroge tekst uit een lesboek. Tegenstanders waarschuwen voor het gevaar dat complexe, historische gebeurtenissen te oppervlakkig worden benaderd. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseert een discussie met o.a. Marc Verhaegen, voormalig ‘Suske en Wiske’-tekenaar en bedenker van o.a. een strip over de Holocaust: ‘Rebecca R.’, Menno Metselaar van de Anne Frank Stichting, betrokken bij de onlangs verschenen stripbiografie van Anne Frank, historicus en stripkenner Kees Ribbens (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, NIOD) en de bekende historisch striptekenaar Eric Heuvel (o.a. ‘De Ontdekking’, ‘De Zoektocht’). Moderator is historicus, journalist en stripliefhebber Marc Reynebeau.

Het debat ‘De verstripte oorlog. Historische stripverhalen’ gaat door op zondag 10 oktober 2010 van 14u30 tot 16u in het Belgisch Stripcentrum (Auditorium 2e verdieping, Zandstraat 20, 1000 Brussel) en is gratis bij te wonen. Reserveren is aanbevolen: ue.nerubed@ofni, +32 (0)2 212 19 30.