Brecht Evens wint Prix de l’Audace in Angoulême

Je bent hier:  Home » Nieuws » Brecht Evens wint Prix de l’Audace in Angoulême

Het album ‘Ergens waar je niet wil zijn’, in Franse vertaling ‘Les Noceurs’, van de Vlaamse stripauteur Brecht Evens wint in Angoulême de Prix de l’Audace, een prijs die het experiment, het lef in het beeldverhaal beloont. Brecht Evens mocht in 2010 voor ‘Ergens waar je niet wil zijn’, uitgegeven door de Leuvense uitgeverij Oogachtend, al de allereerste Willy Vandersteenprijs ontvangen.

‘Ergens waar je niet wil zijn’ kent ondertussen al een groot internationaal succes. Het gelauwerde album werd al vertaald in het Frans (Actes Sud), het Engels (Drawn and Quarterly) en het Duits (Reprodukt) en zal binnenkort ook te lezen zijn in het Spaans, Italiaans en Koreaans. Veel heeft te maken met de inspanningen die het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) leverde voor de Vlaamse strip. In 2009 nog was Vlaanderen gastland in Angoulême, het belangrijkste stripfestival in Europa, met de fel gesmaakte tentoonstelling ‘Ceci n’est pas la BD flamande’. De opvallende aanwezigheid van de Vlamingen leidde uiteindelijk tot tal van vertalingen van hun albums. Naast Brecht Evens was ook Olivier Schrauwen genomineerd voor voor de prestigieuze prijzen in Angoulême, met zijn Franse vertaling (Actes Sud – De l’An2) van ‘De man die zijn baard liet groeien’ (Bries).

Het prijzenfestival in Angoulême beloonde ook o.a. Manuele Fior (beste album), ‘Asterios Polyp’ van David Mazzucchelli (Prix spécial du jury), Fabien Nury et Sylvain Vallée (Prix de la Série), Joe Sacco (Prix Regard sur le monde), Julie Maroh (Prix Fnac-Sncf, Prix du public), ‘Pluto’ van Naoki Urasawa en Osamu Tezuka (Prix intergénérations). De volledige lijst van winnaars vindt u hier.