P. Hans Frankfurtherprijs en Bulletje en Boonestaak Schaal voor Stripschrift en Eiso Toonder

Je bent hier:  Home » Nieuws » P. Hans Frankfurtherprijs en Bulletje en Boonestaak Schaal voor Stripschrift en Eiso Toonder

De P. Hans Frankfurtherprijs, die ieder jaar wordt uitgereikt aan een persoon of personen die zich in het afgelopen jaar op bijzondere wijze heeft/hebben ingezet voor het medium strip, gaat dit jaar naar het Nederlandse stripmagazine Stripschrift. De laureaat van de Bulletje en Boonestaak Schaal, die wordt uitgereikt aan stripmakers die aan de wieg hebben gestaan van het Nederlands beeldverhaal,  is Eiso Toonder, de zoon van ‘Tom Poes’-bedenker Marten Toonder.

Stripschrift werd opgericht in 1968 en mag zich daarom meteen ook het langstlopende stripinformatieblad ter wereld noemen. Waarom het stripblad niet eerder de prijs mocht ontvangen, ligt aan het feit dat tot nu toe altijd wel een medewerker van Stripschrift in de jury zetelde. Dat was dit jaar niet het geval en die kans werd aangegrepen om het blad en zijn talrijke medewerkers in de bloemen te zetten met de P. Hans Frankfurtherprijs. Met Eiso Toonder als winnaar van de Bulletje en Boonestaak Schaal wordt de grootste Toonder-kenner in de schijnwerpers gezet. Als oudste zoon van Marten Toonder is hij letterlijk met ‘Tom Poes’ en al de andere figuren, die Marten Toonder creëerden, opgegroeid. Hij leverde ook een actieve bijdrage aan de productie van verhalen van de reeksen van zijn vader. Zo schreef hij in totaal 153 scenario’s voor ‘Koning Hollewijn’, ‘Kappie’ en ‘Panda’. 

De prijzen worden op zaterdag 12 maart om 17.30 uur tijdens De Stripdagen 2011 in Evenementenhal Gorinchem te Gorinchem uitgereikt.