150.000 euro aan werkbeurzen voor Vlaamse stripauteurs

Je bent hier:  Home » Nieuws » 150.000 euro aan werkbeurzen voor Vlaamse stripauteurs

Fragment uit 'Midgard' van Steven Dupré, een project dat ook op financiële steun kan rekenen van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) kent in 2011 aan 20 stripauteurs een werkbeurs toe. De bedoeling van zo’n werkbeurs is dat de stripauteur door de finaciële injectie tijd kan vrijmaken voor een bijzonder stripproject.  In totaal deelt het VFL bijna 150.000 euro uit aan beurzen.

Dertig aanvragen voor een werkbeurs van striptekenaars en/of scenaristen kreeg de commissie dit jaar voor de neus geschoven. Twintig van hen kregen een positief antwoord van de stripcommissie, die dit jaar aangenaam verrast was door de algemene kwaliteit van de aanvragen, en krijgen een beurs toegekend van gemiddeld elk 7.440 euro. De beloftevolle, jonge tekenaar Floris De Smedt kan rekenen op een startbeurs, die gekoppeld wordt aan een startbeurs. In het verleden werd ook al gewerkt met zo’n beurs waarbij een ervaren stripauteur de tekenaar begeleidt bij het maken van zijn of haar eerste album. De albums ‘Ondergronds’ van Wauter Mannaert (verscheen in voorpublicatie in Stripgids 22) en ‘Hangar 84’ van Lode Devroe, die allebei dit jaar verschenen, zijn het resultaat van in het verleden toegekende startbeurzen.

Niet alleen onbekende talenten kunnen rekenen op een beurs van het VFL. Zo kunnen dit jaar twee ervaren striprotten – Kim Duchateau en Steven Dupré – ook rekenen op een deel van de subsidiepot. Kim Duchateau, o.a. bekend als cartoonist van De Morgen en zijn ‘Esther Verkest’ en ‘Aldegonne’, ontvangt een beurs om een dubbelproject met de Nederlandse stripauteur Hanco Kolk te realiseren en Steven Dupré, bekend van o.a. ‘Wolf’, ‘Sarah en Robin’, ‘Coma’ en ‘Kaamelott’, werkt met een VFL-beurs het eerste deel af van zijn groots opgezet stripepos ‘Midgard’, dat eerder al werd voorgepubliceerd in Stripgids 20. Verder werden er ook aan Ivan Adriaenssens, Sébastien Conard, Reinhart Croon, Lode Devroe, Ephameron, Brecht Evens, Stijn Gisquière, Jeroen Janssen, Marc Legendre, Wauter Mannaert, Steve Michiels, Marcel Rouffa, Simon Spruyt, Olivier Schrauwen, Gerolf Van de Perre, Maarten Vande Wiele en Judith Vanistendael een werkbeurs toegekend.

De aanpak van het VFL op stripgebied begint vruchten af te werpen. Niet alleen in het binnenland maar ook internationaal blijkt de Vlaamse strip aan te slaan.  De teller van stripvertalingen met steun van het VFL staat op vier jaar tijd op 26, en er zitten nog een heleboel vertaalprojecten in de pijplijn. Eind vorige week raakte nog bekend dat Brecht Evens met ‘The Wrong Place’ genomineerd is voor een Eisner Award, de hoogste onderscheiding in de Amerikaanse stripwereld. Vorig jaar werd Willy Linthout ook al in twee categorieën genomineerd met ‘Years of the Elephant’.