Peter Pontiac wint Marten Toonderprijs 2011

Je bent hier:  Home » Nieuws » Peter Pontiac wint Marten Toonderprijs 2011

'Kraut', het bekendste werk van Peter Pontiac, winnaar van de Marten Toonderprijs 2011.

De Nederlandse tekenaar Peter Pontiac (1951), bekend van o.a. ‘Kraut’, wint de Marten Toonderprijs 2011, een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een striptekenaar die een bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse cultuur. De prijs, waaraan een bedrag van 25.000 euro is verbonden, wordt pas voor de tweede keer uitgereikt. Pontiac volgt Jan Kruis, geestelijke vader van ‘Jan, Jans en de kinderen’, op. 

Peter Pontiac debuteerde al in 1969. Hij tekende in de daaropvolgende decennia veel underground strips voor o.a. Tante Lenie, Gummi en Modern Papier en illustreerde regelmatig voor het muziekblad Oor. Zijn doorbraak bij het brede publiek kwam er begin jaren 2000 met zijn graphic novel ‘Kraut’, waarin Pontiac het verhaal vertelt van zijn vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog een overtuigd collaborateur en oorlogsverslaggever was voor de Duitsers aan het oostfront. In 2005 verscheen nog een herdruk van het boek dat als het belangrijkste stripwerk in het Nederlandse taalgebied beschouwd wordt. Peter Pontiac krijgt de prijs op 9 september 2011 uitgereikt op het Stripfestival in Breda.