Steven Dupré wint Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2011

Je bent hier:  Home » Nieuws » Steven Dupré wint Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2011

Steven Dupré wint Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2011 (foto copyright Bart Van der Moeren/Strip Turnhout)

Striptekenaar Steven Dupré (°1967) ontvangt op zaterdag 10 december uit handen van Vlaams cultuurminister Joke Schauvliege de hoogste onderscheiding in de wereld van het Vlaamse beeldverhaal. Tijdens het Strip Turnhout-festival wordt hem dan de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip overhandigd. Aan de prijs die al sinds 1977 wordt uitgereikt is een beeldje van Marc Sleens Adhemar (naar een ontwerp van Frank-Ivo Van Damme) en een geldbedrag van 12.500 euro verbonden.

Dupré maakt ondertussen al een kwarteeuw strips. Hij maakte eigen reeksen als ‘Wolf’ (een krantenstrip die in album werd uitgegeven door BeeDee), ‘Sarah en Robin’ (voor Standaard Uitgeverij) en ‘Coma’ (voor Glénat). De laatste jaren werkte hij vooral voor het buitenland, en maakt hij strips met Didier Alcante (‘Interpol’) en Alexandre Astier (de stripversie van het populaire Franse televisieprogramma ‘Kaamelott’). Daarnaast werkt hij onder meer mee aan groepsprojecten als ‘Pandora’s Box’ en ‘De herinnering aan Abraham’. In september verschijnt het eerste deel van zijn nieuwe grote eigen project, ‘Midgard’.

“Striptekenen heeft er van kleinsaf ingezeten”, vertelde Dupré in 2007 nog in een interview in Stripgids. “Mijn ouders zagen snel dat ik beter tekende dan mijn broers en ze hebben me daar altijd in gestimuleerd. Ik ben heel even naar de tekenschool geweest, maar daar ging het voor mij niet snel genoeg. Ik heb het daar niet zo lang volgehouden. Ik wilde echt alleen maar tekenen; ik vond dat te veel tijd met ‘geknutsel’ werd verspeeld.”

Juryvoorzitter was deze keer Willy Linthout, de vorige laureaat van de tweejaarlijkse prijs. De jury bestond verder uit Tine Anthoni (Belgisch stripmuseum), Michael Lescroart (hoofdredacteur P-Magazine), Charlotte Pylyser (K.U. Leuven, werkt aan een doctoraat over de Vlaamse strip), Tim Roels (stripwinkel Tse-Tse, Antwerpen), Sara Sansen (stripwinkel Mekanik, Antwerpen), Dirk Stallaert (striptekenaar), David Steenhuyse (hoofdredacteur Stripspeciaalzaak.be) en Gilke Vanuytsel (Stuk Leuven).

Uit het juryrapport: “Steven Dupré is een uitstekend ambassadeur van de Vlaamse strip: zijn tekenwerk bezit universele kwaliteiten, hij heeft visie en integriteit, weet goed waar hij mee bezig is en heeft succes in het buitenland. Hij vertoont vakmanschap in alle facetten van het métier: verhaal, pagina -opbouw, compositie, perspectief, zin voor detail, zwart-witcontrasten, decors, anatomie, … Zijn tekeningen zijn secuur, stralen een grote naturel uit en hebben nooit aan kwaliteit ingeboet. Ook als scenarist beheerst hij met verve de kunst om zijn publiek mee te voeren naar een levensecht, parallel universum in fijnzinnige verhalen met veel psychologische diepgang. De jury vermeldt als voorbeeld de droomwereld in het onderbewustzijn van een comapatiënt uit ‘Coma’ en de rijke verbeelding van de jeugdreeks ‘Sarah en Robin’. Hij is een internationaal veel gevraagd auteur met topreeksen als ‘Kaamelott’, ‘Pandora Box’ en ‘De herinnering aan Abraham’. De jury waardeert Steven Dupré als integer en veelzijdig totaalauteur die het zichzelf nooit gemakkelijk maakt en looft de constante kwaliteit doorheen heel zijn oeuvre. Met de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2011 wordt zijn jarenlange doorzettingsvermogen beloond.”