La Maison De Pain d’Epice (Boris)

Je bent hier:  Home » Nieuws » La Maison De Pain d’Epice (Boris)

Als Cleet Boris was de Franse tekenaar Hubert Mounier in een ver verleden een van de leden van het Franse art-rock-combo L’Affaire Louis’ Trio.  Nadat die groep splitte, bleef Boris met de regelmaat van de klok soloplaten uitbrengen. Zijn laatste, ‘La Maison de Pain d’Epice’, kwam eerder dit jaar uit, en omdat Boris ook aardig wat kan tekenen, maakte hij over de ontstaansgeschiedenis van de plaat ook een dot van een boek.

Het boek, dat dezelfde titel kreeg als de plaat, overspant een periode van vier jaar. Hoewel de nadruk ligt op het schrijven van de liedjes, alleen of met zijn kompaan Benjamin Biolay, gaat het boek over veel meer. Gelukkige gebeurtenissen uit zijn leven (de geboorte van zijn dochter) en minder gelukkige (een rechtszaak tegen zijn platenfirma, of de dood van een van de leden van zijn vroegere groep) komen evengoed aan bod, en niet alleen omdat ze een invloed hebben op de liedjes.

Boris wil vooral tonen hoe hij in zijn creativiteit, en in een zoetzuur nostaligisch verlangen naar de helden van zijn jeugd, een toevluchtsoord zoekt (en soms vindt) voor de grote en kleine aanvallen die de wereld op hem uitvoert, en die hij niet allemaal kan ontwijken.  Soms overrompelt die wereld hem, maar hij blijft rechtop door zijn muziek, en zijn tekeningen.
Ook omwille van de tekenstijl, die nauw aanleunt bij de atoomstijl van Serge Clerc of Yves Chaland, maar vooral om de eerlijkheid en de prachtige mengeling van nostalgie en hoop, is dit in elk geval al één van mijn boeken van het jaar. (WL)

Cleet Boris
‘La Maison De Pain d’Epice’, Dupuis, 152 blz., €22.
****