Victor Sackville 21: Verdwijning op de blauwe trein (Carin, Borile & Rivière)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Victor Sackville 21: Verdwijning op de blauwe trein (Carin, Borile & Rivière)

De nieuwe Antwerpse uitgeverij Medusa, geliëerd aan de Berchemse stripspeciaalzaak Alex, kiest in haar eerste aanbod resoluut voor het degelijke realistische tekenwerk. Daarbij wordt vooral op de Frans-Belgische stripmarkt gerecruteerd, en krijgen titels een vertaling die de voorbije jaren door de mazen van het net waren geglipt. Het verbluffend getekende sciencefictionepos ‘De vierde kracht’ van Juan Gimenez, de wat goedkoop ogende fantasy van ‘De helse meute’ van Thirault & Hojgaard of het moeilijk in een vakje te stoppen ‘Kaap Hoorn’ van Christian Perrissin en Enea Riboldi.

De bekendste reeks die bij Medusa onderdak vond is evenwel ‘Victor Sackville’, die jarenlang ook in het Nederlands bij Le Lombard verscheen en nog uit de tijd van het weekblad Kuifje stamt. Een spionagestrip die zich in het Europa van bijna een eeuw geleden afspeelt. Dit keer speelt alles zich – Agatha Christie nog aan toe – aan boord van een door Frankrijk denderde trein af.

Zelf waren wij vooral benieuwd naar ‘Lijst 66’ van Éric Stalner, een spionagethriller die zich in het Amerika van de jaren ’60 afspeelt. Helemaal overtuigd zijn we na het eerste album uit de reeks, ‘Illinois’, nog niet, maar Stalner krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel. Al moet gezegd dat hij toch wel erg veel clichés van het genre op mekaar stapelt. Benieuwd of hij hier in de volgende delen mee weg zal komen. (MG)

Éric Stalner
‘Lijst 66: 1. Illinois’, Medusa, 48 blz., €16,95.
***

Carin, Borile & Rivière
‘Victor Sackville 21: Verdwijning op de blauwe trein’, Medusa, 48 blz., €7,95.
***