De Stripvalies van Gerard Leever

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Stripvalies van Gerard Leever

Heel de zomervakantie, twee maanden lang, geven Vlaamse en Nederlandse stripauteurs u hun zomerse stripleestip mee. Vandaag de striptip van Gerard Leever.

Een jaar of wat geleden vierden elkaar napapegaaiende stripjournalisten het 25-jarig bestaan van de Graphic Novel. Blijkbaar niet wetende dat al in 1930 de toen erg populaire Milt Gross zijn ‘He done her wrong’ maakte. Het boek bevat uitsluitend beeld, geen tekst dus en sluit daarmee aan bij de grote komieken van de stomme film. Het verhaal, een sociaal drama vol met liefde en bedrog had zo een filmscript uit die tijd kunnen zijn. Niet zo gek is daarom het feit dat Gross meewerkte als gagwriter aan de Chaplin-film ‘The Circus’. 

Humor en drama gaan hier prachtig hand in hand en de vlotte, knotsgekke tekenstijl van Gross maakt het boek tot een echte klassieker.
Ik heb dit jaar de oorspronkelijke versie uit 1930 weten te bemachtigen , maar het boek is vaak herdrukt. De versie van 6 jaar geleden van Fantagraphics is nog goed te verkrijgen.
Kopen dus!

De Nederlandse jeugdstripauteur Gerard Leever (1960), ook bekend onder zijn pseudoniem Gleever, maakte in zijn lange carrière strips als ‘Oktoknopie’, ‘Ernst Vrolijk’, ‘Het Felix Flux Museum’, ‘Dik Van Dieren’ en ‘Suus & Sas’. Van zijn (semi)-autobiografische strip  ‘Gleevers dagboek’, dat voor het eerst in album verscheen in 1996, verschijnt in 2012 een nieuwe en aangevulde versie in hardcover bij uitgeverij Don Lawrence Collection. Gerard Leever wond de Stripschapprijs in 2006.  

Nog meer tips voor uw stripvalies vindt u hier.