Oprichter (Á Suivre) Jean-Paul Mougin overleden (1941-2011)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Oprichter (Á Suivre) Jean-Paul Mougin overleden (1941-2011)

De Franse hoofdredacteur en uitgever Jean-Paul Mougin, een van de oprichters van het legendarische stripblad (À Suivre), is dinsdag 13 september 2011 overleden in Brussel. Mougin werd 70 jaar.

Jean-Paul Mougin trad voor het eerst op het voorplan eind jaren 1960 toen hij voor het stripmagazine Pif Gadget ging werken en zich daar liet opvallen door tal van grote namen uit de stripwereld aan het lezerspubliek voor te stellen. Naast stripgrootmeesters Paul Gillon, Jean-Claude Forrest en Gotlib introduceerde hij ook Hugo Pratt, de in 1995 overleden stripauteur van o.a. ‘Corto Maltese’. Het was Pratt, wiens albums ondertussen verschenen bij uitgeverij Casterman, die Mougin binnenloodste bij de grote uitgeverij. Eind jaren 1970 startte hij, samen met Didier Platteau, het stripmaandblad (À Suivre) waarin grote stripnamen werden gepubliceerd als Comès, Auclair, Tardi en uiteraard zijn goede vriend Hugo Pratt. Het Franse stripblad was voor veel stripauteurs de springplank naar een grote carrière, zorgde voor een doorbraak voor de auteurstrip en zou nog tot 1997 – 239 nummers – bestaan. Al die tijd met Jean-Paul Mougin aan het hoofd.  De hoofdredacteur van het legendarische stripblad sukkelde al lange tijd met zijn gezondheid.