Kuifje in het oog van de mediastorm

Je bent hier:  Home » Nieuws » Kuifje in het oog van de mediastorm

De wereldpremière rond de ‘Kuifje’-film van de Amerikaanse topregisseur Steven Spielberg zorgt er voor dat de bekende stripreporter van Hergé weer in het oog van de mediastorm is komen te staan. Niet slecht voor een stripheld, die al bijna 30 jaar geen nieuwe avonturen meer meemaakt. 

De internationale pers heeft de film ‘Tintin – The Secret of the Unicorn’ al mogen aanschouwen en is haast unaniem positief in zijn oordeel. Hergé kon zich geen beter eerbetoon kunnen wensen en de vergelijking met Steven Spielbergs andere grote filmheld Indiana Jones viel meer dan een keer. Spielberg zelf, even in het Belgenland om de wereldpremière bij te wonen, schoof het succes graag door naar de grootmeester van het beeldverhaal. Het was Hergé die de research voor de Brusselse achtergronden al perfect had afgerond in zijn ‘Kuifje’-strips. Het lange wachten op deze ultieme ‘Kuifje’-film – het project stond al 30 jaar op de rails – bleek uiteindelijk een zege. Met de moderne technieken, de motion capture 3D-animatie, kon Spielberg de film maken van de Belgische stripheld die hij voor ogen had. En dat de film in wereldpremière ging in de stad van de rosse reporter vindt de Amerikaan een grote eer. Brussel zelf dus, de stad die het nog een grotere eer vond om sterren als Spielberg, producer Peter Jackson en Kuifje-acteur Jamie Bell te mogen ontvangen. Regisseur Steven Spielberg kreeg als beloning het ereteken van Commandeur in de Kroonorde opgespeld door uitredend minister van Financiën Didier Reynders. Vanavond reist Spielberg door naar Parijs, waar ‘Tintin – The Secret of the Unicorn’ ook in première gaat.

Brussel was de afgelopen dagen in de ban van de ‘Kuifje’-film. De internationale belangstelling voor de film zorgde voor meer drukte in het Brusselse Stripmuseum in de Zandstraat en gisteren, vrijdag 21 oktober, heeft de Brusselse schepen van Cultuur, Hamza Fassi-Fihri, een levensgroot standbeeld van Kuifje en Bobbie ingehuldigd op de Grote Zavel. Het was echter niet allemaal rozengeur en maneschijn de afgelopen dagen voor de gekuifde reporter. Het Schaarbeekse restaurant Le Faubourg-Saint Antoine moet het grootste deel van de Kuifjememorabilia waarmee het versierd is, weghalen. op bevel van Nv Moulinsart, die de exploitatierechten op Kuifje bezit. De uitbater is een grote fan van de stripheld van Hergé en verzamelde de afgelopen decennia tal van ‘Kuifje’-spullen, die hij uitstalde in zijn restaurant. Iets waar ze bij Moulinsart niet kunnen lachen. Eindigen doen we toch met een lach. De ‘Kuifje’-film krijgt in ieder geval een vervolg. Maar eerst deze film gaan bekijken. Vanaf 26 oktober 2011 in de filmzaal.