'Dan Cooper'-tekenaar Albert Weinberg overleden (1922-2011)

Je bent hier:  Home » Nieuws » 'Dan Cooper'-tekenaar Albert Weinberg overleden (1922-2011)

De Belgische stripauteur Albert Weinberg, het meest bekend voor zijn stripreeks ‘Dan Cooper’, is op 29 september 2011 overleden. Dat heeft uitgeverij Le Lombard bekendgemaakt. Weinberg behoorde tot de eerste generatie striptekenaars die meewerkte aan het weekblad Kuifje. Hij werd 89.

Albert Weinberg, geboren op 9 april 1922, startte zijn carrière als assistent bij Victor Hubinon en werkte hij onder andere mee aan diens stripreeksen ‘Buck Danny’ en ‘Blondie en Blinkie’, die toen verschenen in het stripweekblad Robbedoes/Spirou. Al snel tekende en schreef Weinberg zijn eigen strips. Van 1949 tot 1954 maakte hij twee sciencefictionstrips, ‘Luc Condor’ en ‘Roc Meteor’, voor het striptijdschrift Heroïc Albums. Zijn grootste bekendheid verkreeg de Luikenaar echter met de stripreeks ‘Dan Cooper’, het  antwoord van Tintin/Kuifje op de populaire pilootstrip ‘Buck Danny’ uit het concurrerende stripblad Robbedoes. De reeks focuste op de avonturen van de Canadese piloot Dan Cooper, die Weinberg opsmukte met sciencefictionelementen. Er verschenen uiteindelijk 41 albums in de pilootstripreeks. Naast deze reeks lanceerde de Belgische stripauteur ook nog minder bekende reeksen zoals ‘Alain Landier’ (‘Tom Landen’), ‘Knut Andersen’, ‘Barracuda’ en ‘De Aquanauten’.