Striphoogtepunt van 2012 'Gringos Locos' (even) op de helling

Je bent hier:  Home » Nieuws » Striphoogtepunt van 2012 'Gringos Locos' (even) op de helling

Veel kenners tipten ‘Gringos Locos’ van scenarist Yann en tekenaar Olivier Schwartz nu al als dé strip van 2012. Het album vertelt het verhaal van de trip die de drie bekende Belgische stripauteurs Morris (‘Lucky Luke’), André Franquin (‘Guust Flater’) en Jijé (‘Jerry Spring’) eind 1940 ondernamen naar de VS en Mexico. De erfgenamen van Jijé, pseudoniem voor Josep Gillain, verbieden nu echter de albumpublicatie omdat ze niet akkoord zijn met hoe hun vader wordt afgeschilderd.

Dat het album helemaal niet zal verschijnen, staat nog niet vast. “Zowel de uitgeverij als de erven willen dat het boek er komt”, vertelt Tom Vanhoren van Ballon Media in de krant De Standaard. “Ze zijn al twee dagen in onderhandeling met de bedoeling tot een oplossing te komen.” De strip kreeg al een voorpublicatie in de Franstalige krant Le Soir en de Nederlandse vertaling loopt momenteel in de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Tot nu toe lopen die voorpublicaties nog enkele dagen verder met de hoop dat er in de tussentijd een oplossing kan gevonden worden tussen de verschillende partijen. “Die zou eruit kunnen bestaan dat in elk album een folder wordt toegevoegd waarin duidelijk wordt aangegeven dat de erven zich van de voorstelling van de feiten in het boek distantiëren. Maar zeker is dat op dit moment nog niet”, besluit Vanhoren in De Standaard.