Graphic novel haalt longlist van Socrates Wisselbeker

Je bent hier:  Home » Nieuws » Graphic novel haalt longlist van Socrates Wisselbeker

Naast 19 non-fictie boeken haalde dit jaar ook een graphic novel de longlist van de Socrates Wisselbeker: De lens van Spinoza van de Nederlandse auteur Jaron Beekes. De Socrates Wisselbeker is een prijs die jaarlijks toegekend wordt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het voorafgaande jaar. Dat De lens van Spinoza een plaats op de longlist wist te veroveren, is een aangename erkenning voor het genre van de graphic novel als medium dat zware en complexe onderwerpen niet schuwt en er in tegendeel op creatieve manieren mee aan de slag gaat.

De lens van Spinoza is een beeldende biografie van de zeventiende-eeuwse Nederlandse filosoof Baruch de Spinoza en biedt een toegankelijke inleiding tot zijn denken. Het verhaal van zijn bewogen leven wordt vervlochten met het ontstaan van zijn filosofisch systeem dat radicale ideeën over onder meer religie, ethiek en politiek omvat. Leven en ideeën van Spinoza worden in zachte zwart-wit tekeningen in beeld gebracht.

Jaron Beekes (°1982) werkt vooral als illustrator, cartoonist en freelance recensent. De lens van Spinoza is zijn debuut, dat met zijn plaats op deze longlist meteen waardering krijgt. Een sterke start, ook al stroomde het boek jammer genoeg niet door naar de shortlist van de Socrates Wisselbeker. Die shortlist bestaat uit 5 ‘niet getekende’ boeken, waaruit tijdens de Filosofie Nacht op 13 april een winnaar zal gekozen worden.