Boekenverkoop daalt, stripverkoop stijgt

Je bent hier:  Home » Nieuws » Boekenverkoop daalt, stripverkoop stijgt

Vakorganisatie Boek.be heeft de cijfers van de boekenverkoop tijdens het eerste kwartaal van 2012 bekendgemaakt. Daarbij is een duidelijke trend vast te stellen: ondanks een algemene daling van de verkoopcijfers (vooral informatieve non-fictie krijgt rake klappen) is er – vooral in Vlaanderen – toch een lichte stijging met 1% van de stripverkoop vast te stellen.

De daling van de algemene verkoopcijfers is deels toe te schrijven aan de Europese crisis die consumenten voorzichtiger maakt, maar ook aan een terugval na de uitzonderlijk hoge cijfers die de afgelopen jaren door bestsellerauteurs als Stieg Larsson, Dan Brown of J.K. Rowling werden gerealiseerd. Een opvolger kan er misschien komen met de jongerentrilogie The Hunger Games van Suzanne Collins, nu de verfilming van het eerste deel in de zalen loopt. Kookboeken weten hun vroegere succes dan weer probleemloos te evenaren, met de nieuwste Jeroen Meus op kop.

Bij de strips zijn het traditioneel de bekende familiereeksen die zich een plaatsje in de top 10 weten te veroveren, met name De Kampioenen en Kiekeboe. Ook volwassenenstrips zoals Thorgal of Walking Dead doen het echter goed. In het brede aanbod aan strips is vandaag de dag dan ook voor ieder wat wils te vinden. Uit de cijfers van het eerste kwartaal blijkt dat Vlaanderen op het gebied van stripverkoop het voortouw neemt voor Nederland, dat een minder sterke striptraditie en dus ook een kleinere markt voor strips heeft. We kunnen alleen maar hopen dat de positieve trend in de stripverkoop zich ook tijdens de rest van dit jaar verder zet.