Binnenskamers wint prijs Best Vormgegeven Strip / Graphic Novel

Je bent hier:  Home » Nieuws » Binnenskamers wint prijs Best Vormgegeven Strip / Graphic Novel

In Antwerpen zijn gisteren de winnaars bekend gemaakt van de Best Vormgegeven Boeken van 2011 (tot 2010 bekend als de Plantin-Moretusprijs). In 11 verschillende categorieën werden boeken bekroond die opvallen vanwege hun verzorgde en doordachte vormgeving en vanwege de bijzondere band tussen inhoud en vorm. In de categorie ‘strips en graphic novels’ (die pas sinds de naamsverandering bestaat) ging de prijs naar het debuut Binnenskamers van de Nederlandse illustrator Tim Enthoven.

De beeldroman Binnenskamers verscheen in 2011 bij Bries en was het afstudeerproject waarmee Tim Enthoven (°1985) een jaar eerder cum laude zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven afrondde. Toen werd het al bekroond met de Rene Smeets prijs voor het beste afstudeerwerk van het jaar. Het boek vertelt het verhaal van de kunststudent Tim, die een moeilijke tijd doormaakt en besluit zich thuis op te sluiten en elk contact met de buitenwereld te mijden. Het boek kon eerder al op lovende recensies rekenen, onder meer vanwege de manier waarop de auteur de beklemmende sfeer van het verhaal ook in tekeningen en paginalay-out wist te vangen.

De prijs voor de Best Vormgegeven Boeken is een initiatief van de Vlaamse Uitgevers Vereniging, in samenwerking met Boek.be, het Design museum Gent en de Plantijn Hogeschool. De jury, onder voorzitterschap van Jan Hoet, bekroonde met Binnenskamers voor het eerst een boek in de categorie ‘strips en graphic novels’: toen de categorie vorig jaar werd ingevoerd, werden er binnen het genre geen laureaten aangeduid.