Sporttekenaar Dick Bruijnesteijn overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Sporttekenaar Dick Bruijnesteijn overleden

Afgelopen zaterdag 28 april is sporttekenaar Dick Bruijnesteijn (die tekende onder de naam Dik Bruynesteyn) op 84-jarige leeftijd overleden. Bruijnesteijns eerste tekening werd in 1947 in het Dagblad van het Noorden gepubliceerd. Sindsdien verscheen zijn werk op regelmatige basis in diverse kranten en in albumvorm. Ook op latere leeftijd zat hij niet stil: volgens oud-sportjournalist en goede vriend Bep van Houdt werkte Bruijnesteijn aan zijn memoires, maar waren die nog niet af.

Dick Bruijnesteijn werd onder meer bekend met zijn sportkarikaturen in de uitzendingen van Studio Sport en met de figuur van Appie Happie: een voetballer wiens belevenissen als dagstrip in diverse kranten liepen en in de jaren zeventig en tachtig ook in een aantal albums verschenen. Bruijnesteijns tekeningen verschenen daarnaast regelmatig in het Duitse voetbalmagazine Der Kicker, waarvoor hij de figuur Fritzchen Wunder creëerde. Binnen het genre van de sportstrip legde hij zich niet alleen toe op voetbal, maar stelde hij ook het wielrennen centraal in Van Abe tot Zoetemelk (1973) en Dries op de fiets (1981).

In 2007 werd Bruijnesteijns tachtigste verjaardag gevierd met de uitgave van Appie Happie, terug van weggeweest en met een overzichtstentoonstelling in het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Nog geen vijf jaar later is hij nu, na een kort ziekbed, in het ziekenhuis in het Nederlandse Hoorn overleden.