Striptekenaar Ferry nieuwe voorzitter Belgisch Stripcentrum

Je bent hier:  Home » Nieuws » Striptekenaar Ferry nieuwe voorzitter Belgisch Stripcentrum

Striptekenaar Ferry (pseudoniem van Fernand van Vosselen) is de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het Belgisch Stripcentrum in Brussel. Zijn voorgangers waren zeker niet de minsten: sinds de oprichting van de vzw ‘Belgisch Stripcentrum’ in 1984 werd het voorzitterschap achtereenvolgens waargenomen door Bob De Moor (1984-1992), Jean Van Hamme (1992-2000) en Guy Dessicy (2000-2012). Ferry was voordien vicevoorzitter en wordt in die functie opgevolgd door Jean-Pierre Vanden Branden.

Ferry is onder meer bekend van zijn reeksen Ian Kaledine en De kronieken van Panchrysia. In 2009 tekende hij een album van Alex, de bekendste reeks van de in 2010 overleden Jacques Martin. In 1997 ontving Ferry de Bronzen Adhemar, de belangrijkste onderscheiding op het vlak van het beeldverhaal in Vlaanderen. In 2011 werd hij op het stripfestival van Middelkerke bekroond met het Gouden Potlood. Hij maakte ook deel uit van de allereerste stripcommissie van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Het Belgisch Stripcentrum, gelegen in de Zandstraat in Brussel tegenover het Marc Sleen museum, bestaat uit zowel Vlaamse als Franstalige leden uit de stripwereld en uit beroepsverenigingen van stripauteurs. De vereniging wil het stripverhaal als cultureel waardevol medium promoten en doet dat onder meer via tijdelijke en permanente tentoonstellingen, het organiseren van een beeldverhaalroute en de uitgave van postzegels van striphelden. Daarnaast bevat het door Victor Horta ontworpen gebouw waar het Belgisch Stripcentrum gevestigd is een uniek documentatiecentrum met ruim vijftigduizend titels – zowel stripalbums als referentiewerken.