Bryan Talbot krijgt als eerste stripauteur de 'Prix SNCF du polar'

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bryan Talbot krijgt als eerste stripauteur de 'Prix SNCF du polar'

In Parijs zijn gisteren 29 mei de winnaars van de 13e ‘Prix SNCF du polar’ bekendgemaakt. Nieuw bij deze editie was dat niet alleen de beste misdaadroman bekroond werd, maar dat ook voor twee andere genres prijzen uitgereikt werden: de strip en de kortfilm. Met Grandville Mon Amour is de Britse auteur Bryan Talbot de eerste die de prijs in de categorie beeldverhaal in ontvangst mag nemen. Het boek verscheen in het Engels bij Dark Horse Comics en in het Frans bij Milady, maar is (nog) niet in het Nederlands verkrijgbaar.

De ‘Prix SNCF du polar’ is een lezersprijs die sinds 2000 bestaat. De SNCF (de Franse spoorwegen) wil met deze prijs het beste werk binnen het misdaadgenre in de kijker zetten. Na een preselectie door een team van experts kiest het publiek de uiteindelijke winnaar in elke categorie. De vier andere genomineerden in de categorie strips waren La faute aux Chinois van François Ravard en Aurélien Ducoudray (Futuropolis), Aller-retour van Frédéric Bézian (Delcourt), Parker 2: L’organisation van Darwyn Cooke (Dargaud) en Les faux visages van David B. en Hervé Tanquerelle (Futuropolis).

Winnaar Bryan Talbot begon eind jaren zestig als underground-tekenaar en creëerde sindsdien een omvangrijk oeuvre. Enkele jaren geleden kon zijn Lewis Caroll-bewerking Alice in Sunderland nog op veel lof rekenen. Daarnaast is hij onder meer bekend van de reeks The Adventures of Luther Arkwright. Hij werkte ook samen met heel wat grote namen, bijvoorbeeld met Neil Gaiman voor The Sandman, met Pat Mills voor Nemesis the Warlock en met Bill Willingham voor Fables: Storybook Love. Zijn werk werd bekroond met een indrukwekkende reeks Eagle Awards en een Eisner Award. In Grandville brengt hij een detectivereeks met antropomorfe dieren in de hoofdrol. De vergelijking met Blacksad en Inspecteur Canardo ligt voor de hand, maar Talbot weet het genre helemaal naar zijn eigen hand te zetten.