Joann Sfar valt in de prijzen in Cannes

Je bent hier:  Home » Nieuws » Joann Sfar valt in de prijzen in Cannes

Tijdens het filmfestival van Cannes mocht Joann Sfar afgelopen zaterdag, samen met co-scenariste Sandrina Jardel, de Prévert-prijs voor beste filmadaptatie in ontvangst nemen voor Le chat du rabbin – de bewerking van zijn gelijknamige graphic novel-reeks. Het is niet de eerste keer dat de film in de prijzen valt: vorig jaar sleepte hij de hoofdprijs in de wacht op het Annecy International Animated Film Festival. Hij was in de categorie beste animatiefilm ook genomineerd voor de European Film Awards, al werd deze nominatie niet verzilverd. Wel werd de film in februari van dit jaar, eveneens in de categorie beste animatiefilm, bekroond met een César – de belangrijkste Franse filmprijs.

De albums van De kat van de rabbijn verschenen in het Nederlands tussen 2003 en 2009. In de vijfdelige reeks volgen we – zoals de titel al aangeeft – de avonturen van een rabbijn en zijn kat. De twee vormen een wel heel bijzonder duo: nadat de kat een papegaai opeet, blijkt hij plots te kunnen spreken. Dat maakt het leven van de kat er niet eenvoudiger op, maar dat van de rabbijn ook niet: de eigenwijze kat blijkt immers zo zijn eigen ideeën te hebben over het joodse geloof, waardoor de rabbijn ertoe gedwongen wordt een aantal van zijn basiszekerheden in vraag te stellen. Met zijn humoristische benadering van complexe en gevoelige thema’s wist Sfar niet alleen met de film maar ook met het boek prijzen te verzamelen, o.m. de Eisner Award voor Best U.S. Edition of Foreign Material 2006.