In memoriam Sergio Toppi (1932-2012)

Je bent hier:  Home » Nieuws » In memoriam Sergio Toppi (1932-2012)

De Italiaanse stripauteur en illustrator Sergio Toppi is vandaag op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Met hem sterft één van de grootmeesters van de Italiaanse stripwereld. Na een start in de animatiesector maakte Sergio Toppi in 1960 zijn stripdebuut met Il Mago Zurlì. Sinds die tijd doorliep hij een bijzonder gevarieerde en productieve carrière. Zelfs op hoge leeftijd dacht hij niet aan stoppen en zat hij nog steeds vol nieuwe ideeën, zoals blijkt uit dit interview uit 2008.

Sergio Toppi is onder meer bekend van de albums die van zijn hand verschenen in de reeks Un homme, une aventure en van zijn bijdrage aan L’Histoire de France en bande dessinée, dat in de jaren 1980 bij Larousse verscheen. Hij kan een indrukwekkende bibliografie voorleggen, niet alleen als stripauteur en tekenaar, maar ook als illustrator. Tot de hoogtepunten van zijn carrière behoren onder meer de reeksen Il Collezionista en Sharaz-De. Van deze laatste reeks verscheen in 2010 een integrale uitgave in het Nederlands, die op lovende kritieken kon rekenen.

In maart 2007 verscheen bij zijn uitgever Mosquito een monografie over zijn leven en werk, en in 2008 werd op het prestigieuze jaarlijkse festival van Angoulême een grote tentoonstelling aan hem gewijd. In 2011 volgde een retrospectieve in het Franse Thiers. Sergio Toppi was wereldwijd bekend en had met name een grote invloed op heel wat Amerikaanse comicartiesten. Zijn overlijden zorgt dan ook voor veel bedroefde reacties.

Met Sergio Toppi verliest de stripwereld opnieuw een monument, na Jean Giraud/Moebius op 10 maart 2012 en Joe Kubert op 12 augustus 2012.