Tovenarij 1: Het ballet van de oude wijven (Guarnido & Valero)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Tovenarij 1: Het ballet van de oude wijven (Guarnido & Valero)

Terwijl de fans telkens bijna wanhopig uitkijken naar een nieuwe ‘Blacksad’, vuurt workaholic Guarnido, de tekenaar van deze virtuoze en ingenieuze dierenstrip, tussen twee albums door met wisselend succes veel andere reeksen op de lezer af.

‘Tovenarij’, op scenario van Valero (de vrouw van ‘Blacksad’-scenarist Canales), is erg geslaagd. Drie pre-gepensioneerde heksen vinden in hun landhuis een baby van hun erfvijanden, de feeën, en reageren erg uiteenlopend op de vondst. De meest enthousiaste van het stel besluit om het kleintje zelfs mee te nemen naar de heksennacht. De gevolgen zijn niet te overzien.

Guarnido’s ervaring als animator bij de Disney-studio’s is in ‘Tovenarij’, oorspronkelijk een animatieproject, nadrukkelijk aanwezig: het bedrieglijk eenvoudige basisgegeven en de consequente uitwerking, de komische tekenstijl, de karikaturale karakters… Op het eerste gezicht lijkt ‘Tovenarij’ een strip voor kinderen, maar er zitten voldoende knipogen in om ook de ouders te kunnen boeien. En als ik openhartig mag zijn: je hoeft niet eens kinderen te hebben om meer dan eens in een smakelijke lach uit te barsten. (KVR)


Guarnido & Valero
‘Tovenarij 1: Het ballet van de oude wijven’, Dargaud, 44 blz., €5,25.
***