Startschot voor nieuw treinmuseum ontworpen door François Schuiten

Je bent hier:  Home » Nieuws » Startschot voor nieuw treinmuseum ontworpen door François Schuiten

Voor het nieuwe NMBS-museum ‘Train World’, ontworpen door striptekenaar François Schuiten, wordt binnen twee weken de eerste steen gelegd. Dat Schuiten de scenografie voor het museum op zich zou nemen, was al sinds 2009 geweten, maar de realisatie van de plannen werd intussen een aantal keer uitgesteld. Nu komt het nieuwe museum er dus toch. ‘Train World’ zal naast het station van Schaarbeek komen te liggen, dat zelf ook een opknapbeurt krijgt. Prijskaartje voor het totale project is 20,5 miljoen euro.

Schuitens band met de wereld van treinen werd dit voorjaar al uitgebreid in de verf gezet naar aanleiding van de verschijning van zijn nieuwste album Schoonheid (La Douce). In dat album staat de locomotief ‘Type 12 Atlantic’ centraal, en deze locomotief (waarvan nog slechts één exemplaar bestaat) moet het pronkstuk worden van ‘Train World’.

Voor de scenografie van ‘Train World’ werd een wedstrijd uitgeschreven waarvan François Schuiten in 2009 de winnaar werd. Hij zal dus de inkleding en presentatie van het museum bepalen. Schuiten was eerder al scenograaf voor het Autriquehuis van Victor Horta en ontwierp daarnaast de metrostations ‘Hallepoort’ in Brussel en ‘Arts & Métiers’ in Parijs. Conform met Schuitens visie moet het nieuwe museum geen stoffig eerbetoon worden aan het verleden van de spoorwegen, maar moeten heden en toekomst minstens evenzeer in de kijker gezet worden. Dat zal ook voelbaar zijn in het ontwerp voor het museum.

Naast het museum zelf komt er in het station van Schaarbeek een kenniscentrum, een bibliotheek en een cafetaria. Als alles volgens plan loopt, zou het nieuwe museum tegen mei 2014 zijn deuren moeten kunnen openen.