Joe Sacco krijgt PEN Graphic Literature Award

Je bent hier:  Home » Nieuws » Joe Sacco krijgt PEN Graphic Literature Award

Het PEN Center USA, een Amerikaanse vereniging van schrijvers uit alle mogelijke genres, heeft afgelopen vrijdag de winnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse PEN Literary Awards. Er werden prijzen uitgereikt in elf verschillende categorieën, waaronder fictie, kinder- en jeugdliteratuur, journalistiek en vertaling. Binnen de categorie ‘graphic literature’ gaat de award voor ‘outstanding body of work’ naar Joe Sacco. Sacco krijgt de prijs dus niet voor één van zijn boeken in het bijzonder, wel voor het rijke oeuvre dat hij in de loop der jaren bij elkaar heeft geschreven en getekend.

Joe Sacco is vooral bekend van zijn journalistieke strips, waaronder Gaza 1956 en Onder Palestijnen. Voor dat eerste boek mocht hij eerder dit jaar nog de ‘Oregon Book Award for Graphic Literature’ in ontvangst nemen. Naast vele andere prijzen mag hij ook o.m. een Eisner Award op zijn naam schrijven. Hij is de pionier van de journalistieke documentaire in stripvorm, en weet de feitenkennis in zijn reportages steeds hand in hand te doen gaan met een persoonlijke aanpak die complexe situaties zowel verduidelijkt als dichter bij de lezer brengt.

De ‘PEN Literary Awards’ worden op 22 oktober 2012 uitgereikt op het 22ste jaarlijkse festival in Californië. De jury bestond uit een selectie gerenommeerde schrijvers, recensenten en redacteurs. Aan de award zijn  een geldbedrag van 1.000 dollar, een lidmaatschap van PEN Center USA voor een periode van een jaar en een uitnodiging voor het festival waar de prijsuitreiking plaatsvindt, verbonden.