Rosinski krijgt eigen museum in Zwitserland

Je bent hier:  Home » Nieuws » Rosinski krijgt eigen museum in Zwitserland

In juli 2014 zal in de Zwitserse stad Delémont een museum gewijd aan Grzegorz Rosinski, geestelijke vader van Thorgal, geopend worden. Dat is te lezen op de website van uitgeverij Le Lombard. De stad heeft daarvoor een overeenkomst getekend met Rosinski en zijn familie. Het museum zal onderdak vinden in het vroegere slachthuis van de stad, dat voor dit doel volledig gerenoveerd zal worden. De collectie zal bestaan uit representatief werk van Rosinski, maar er zal ook ruimte zijn voor gasttentoonstellingen van andere striptekenaars.

Samen met de opening van het museum zal de stad Delémont ook een nieuw stripfestival lanceren. Bedoeling is om de stad binnen het domein van de strip internationaal op de kaart te zetten. Met de lancering van de twee projecten zal in juli 2014 de 725ste verjaardag van Delémont feestelijk gevierd worden.

Grzegorz Rosinski is een Poolse tekenaar die lang in België gewoond heeft, maar intussen al jarenlang in Zwitserland verblijft. Hij is vooral bekend van zijn reeks Thorgal en zijn graphic novel De Chninkel, beide op scenario van Jean Van Hamme. Daarnaast tekende hij onder meer de eerste vier delen van De Klaagzang van de Verloren Gewesten, op scenario van Jean Dufaux. Zijn werk werd meermaals bekroond, onder meer met de oeuvreprijzen ‘Grand Prix Saint-Michel’ (Brussel, 2004) en ‘Sanglier d’Or – Grand Prix Albert Uderzo’ (Nîmes, 2005).