Literaire organisaties pleiten voor betere ondersteuning van Vlaams literatuurbeleid

Je bent hier:  Home » Nieuws » Literaire organisaties pleiten voor betere ondersteuning van Vlaams literatuurbeleid

In De Standaard verscheen gisteren een bevlogen opiniestuk over het beleid van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege rond literatuur. De tekst werd ondertekend door vertegenwoordigers van een heel aantal vooraanstaande literaire organisaties: Luc Coorevits (Behoud de Begeerte), Sigrid Bousset (Passa Porta), Leen Van Dijck (Letterenhuis), Bart Van Loo (PEN Vlaanderen), Koen Van Rompaey (Strip Turnhout), Majo de Saedeleer (Stichting Lezen) en Carl De Strycker (Poëziecentrum).

Na een voorgeschiedenis van opeenvolgende besparingen kwam er op de nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Fonds voor de Letteren begin 2012 goed nieuws: de minister sprak bij die gelegenheid over een reeks ambitieuze plannen om, in samenwerking met het VFL, het boeken- en striplandschap in Vlaanderen nieuw leven in te blazen. Voor die ambitieuze plannen wordt in de uiteindelijke beheersovereenkomst nu weinig ruimte gelaten: met een extra toelage van amper 6.000 euro lijken de vooropgestelde doelen (die o.m. strips, vertalingen, non-fictie, digitalisering en nieuw literair talent betreffen) absoluut niet haalbaar.

In reactie op het besluit voeren de auteurs van het opiniestuk, als vertegenwoordigers van het ‘literaire middenveld’, nu een vurig pleidooi voor een sterker en financieel beter onderbouwd literair beleid in Vlaanderen. Ze richten hun pijlen daarmee niet op het VFL, wel op de Vlaamse regering, die het VFL de nodige middelen ter beschikking moet stellen om een degelijk literair beleid uit te bouwen.

De volledige tekst van het opiniestuk vindt u hier terug.