Notes (Boulet)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Notes (Boulet)

Bouletcorp, de blog van Gilles Roussel, is één van de beste comic blogs, steeds grappig, altijd goed verteld en verdomd goed getekend. Boulet is dan ook een zeer productief en gevierd auteur met reeksen als ‘Ragnarok’ en ‘Womoks’, die ook meewerkt aan de verschillende spin-offs van Joann Sfars en Lewis Trondheims ‘Donjon’.

In ‘Notes’ bundelt Boulet de notities die hij tussen juli 2004 en juli 2005 postte. Boulet haalt herinneringen op aan zijn studententijd, vertelt over signeeracties en stripfestivals, en windt zich op over zijn computers, en waarom ze nooit doen wat hij wil. Niets bijzonders dus, maar toch steekt deze bundeling Trondheim’s ‘Les petits riens’, de bundelingen van zijn internetdagboek, naar de kroon. En wel om drie redenen.

Ten eerste is Boulet een fantastisch tekenaar. Manga, (pseudo-)realisme, slapstick,… Hij kan het allemaal, en past zijn grafische stijl steeds aan aan zijn verhaal. En dat is meteen de tweede reden: Boulet is een meesterverteller. Mindere goden hebben vaak veel tijd nodig om op een comic blog hun stem te vinden; Boulet schoot zowel qua toon, stijl en onderwerp meteen in de roos. Hij weeft zijn onderwerpen door elkaar tot een hilarisch wandtapijt van frustratie en anekdotiek, in een stijl die nooit minder dan over the top is.

En tenslotte heeft Boulet er zich niet vanaf proberen te maken door gewoonweg al zijn tekeningen bij de uitgever te dumpen. Hij omkadert de originele posts met latere aanvullingen, waarin hij voortpiekert over het nut van het boek, zich opwindt over zijn eigen kleine kantjes en er zich over verwondert hoe de blog, oorspronkelijk een poging om losse verhaaltjes een podium te geven, al snel een doel op zich wordt, met alle gevolgen van dien voor dezelfde verhaaltjes. (WL)


Boulet 
‘Notes’, Delcourt, 194 blz., €13. (Franstalig)
****