Necromancy – boek 1 (Nury & Manini)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Necromancy – boek 1 (Nury & Manini)

Dat stripmakers ons soms opzadelen met de vreemdste combinaties qua genre en personages, verbaast ons al lang niet meer. Soms werkt het zelfs, zoals bijvoorbeeld in de recente ‘Tanatos’-reeks.

De geforceerde mix van een maffia- en een zombieverhaal die het auteursduo ons hier voorschotelt, deed ons echter met heimwee teruggrijpen naar die ouwe Rode Ridder waarin hij de aarde, à la sword & sorcery, redt van een buitenaardse invasie, niet echt het sterkste nummer uit de reeks. Alle clichés van beide genres vinden wel ergens een plaatsje in deze ‘Necromancy’: vuurgevechten, voodoopriesters, smokkelaars, droogleggingen, je kunt het zo gek niet bedenken. Met zijn andere reeksen (‘W.E.S.T.’, ‘De meester van Benson Gate’) weet Nury nochtans wel de juiste toon te treffen. Het probleem ligt dus waarschijnlijk grotendeels bij tekenaar Manini die wel een Hermann op speed lijkt, maar nergens diens niveau haalt. Hij beperkt zich dus ons inziens beter tot het schrijven van scenario’s, iets wat hij met ‘De wet van de Kanun’ perfect deed.

In 1972 werd de gelijknamige film met Orson Welles ook al neergesabeld door de critici. Misschien rust er dan toch ergens een vloek op dit gegeven? (MS)


Fabien Nury & Jack Manini
‘Necromancy – boek 1’, Dargaud, 56 blz., €7,95.
*