AutoBio 1: De biotoop (Pedrosa)

Je bent hier:  Home » Nieuws » AutoBio 1: De biotoop (Pedrosa)

Cyril Pedrosa is bij ons vooral bekend van zijn meesterlijke striproman ‘Drie schimmen’ (de bespreking staat ook te lezen op de site), in Frankrijk geniet hij ook enige faam dankzij de autobiografische stripjes die hij voor het maandblad Fluide Glacial maakt. Een eerste selectie verscheen in het Nederlands in de ‘Glad IJs’-reeks van uitgeverij Casterman.

Met vrouw en kinderen probeert Pedrosa al jaren op een bewuste manier te leven, in harmonie met de natuur en het milieu. Hij betoogt tegen kernwapens, doet zijn verplaatsingen bij voorkeur met de fiets, scheidt zijn afval en is zuinig met water. Kort samengevat: Pedrosa leeft groen en denkt links.

Tot daar niks bijzonders. Ware het niet dat Pedrosa in ‘AutoBio’ zelf de spot drijft met zijn manier van leven. Een indrukwekkend stukje zelfrelativering dat enkele hilarische gags oplevert. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer je nageslacht Tokio Hotel ontdekt, en van de ene dag op de andere indrukwekkende hoeveelheden gel in het haar wil smeren? Onverteerbaar voor iemand die milieubewust is. Ideaal verjaardagscadeau voor uw groene tante, die ooit nog aan de gemeenteraadsverkiezingen meedeed voor Agalev maar nét niet verkozen werd. (ZS)


Cyril Pedrosa
‘AutoBio 1: De biotoop’, Glad IJs, geen paginering, € 9,80.
***