De teloorgang van oude Knudde (Matena)

Je bent hier:  Home » Nieuws » De teloorgang van oude Knudde (Matena)

Alfred Hitchcock maakte een eerste filmversie van ‘The Man Who Knew Too Much’ in 1934. In 1956, 22 jaar later, deed hij het nog eens dunnetjes over. Hetzelfde scenario, maar aangepast aan de mogelijkheden én de noden van de tijd.

Met ‘De teloorgang van oude Knudde’ doet de bijzonder productieve Dick Matena min of meer hetzelfde, want dit boek is niet meer dan een opnieuw getekende versie van het bijzonder leuke verhaal ‘De teloorgang van oude Knudde en hoe het verder ging’ dat hij in 1986 publiceerde in ‘De A. den Dooier Omnibus’, een parodie op Nederlandse streekromans met naturalistische inslag (met een ferme knipoog naar de Nederlandse schrijver A. den Doolaard). Voor ons misschien wel het beste werk dat Matena ooit gemaakt heeft.

Net als bij Matenas vorige herwerking van ouder werk (‘Parijs 25/44’ was een doorslagje van zijn eigen album ‘Sarte en Hemingway’) zal iemand die de oorspronkelijke verhalen kent de zin van de hele oefening misschien niet meteen zien. Maar in wezen doet hij niks anders dan wat Hitchcock deed: een verhaal aanpassen aan de mogelijkheden én de noden van de tijd. Een kortverhaal in vier kleuren op klassiek albumformaat is hier een graphic novel in zwart-wit geworden, op romanformaat uitgegeven door een literaire uitgever. (ZS)


Dick Matena
‘De teloorgang van oude Knudde’, Atlas, 80 blz., €16,50.
***