Empire State (Shiga)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Empire State (Shiga)

New York is voor veel mensen uit de rest van de Verenigde Staten een vreemde natie. Een soort buitenland, waar alles mogelijk is en de gewone regels niet gelden. ‘Empire State’ van Jason Shiga illustreert dat op een treffende manier.

We volgen Jimmy, die in de bibliotheek van Oakland werkt met zijn beste vriendin, Sara. Wanneer zij haar geluk gaat zoeken in New York, reist hij haar achterna. Hij trekt een tijdje bij haar in, en probeert aan de slag te geraken als webdesigner. Al snel blijkt dat je het met goede bedoelingen niet redt in de grote stad, waarna Jimmy met de staart tussen de benen naar Oakland terugkeert.

Hoewel het een boek is over teleurstellingen en desillusies, is ‘Empire State’ nergens zwartgallig of zwaarmoedig. Shiga weet precies door alleen te tonen en te suggereren de diepe impact van de gebeurtenissen te laten doorwegen. Onderweg brengt hij ook komische elementen aan.

‘Empire State’ is een grote stap voorwaarts voor Shiga, die in zijn vorige boek ‘Meanwhile’ nogal eens bleef hangen in de formele spelletjes. Ik heb het zelf nog altijd moeilijk met de manier waarop hij mensen tekent, maar zijn algemene stijl is in dit boek duidelijk verfijnd. Zijn tekeningen zijn gestileerder, maar nooit saai, ook dankzij de speelse layout. Shiga bevestigt als een van de belangrijkste nieuwe vertellers van het kleine verhaal. (WL)


Jason Shiga
‘Empire State’,
Abrams Comicart, 144 blz., ca €18. (Engelstalig)
***