3 Secondes (Mathieu)

Je bent hier:  Home » Nieuws » 3 Secondes (Mathieu)

Marc-Antoine Mathieu moet zowat de meest formalistische tekenaar van Frankrijk zijn. Verhalen zijn voor hem keer op keer slechts voorwendsels om te experimenteren met de grenzen van het stripverhaal. Chronologie, bladspiegel, typografie, zelfs de derde wand moet er aan geloven.

Meestal gaat het goed, want Mathieu heeft talent te over. In ‘3 Secondes’ gaat hij echter net dat beetje te ver, en verliest hij als een echte tovenaarsleerling de controle over de krachten die hij ontketent. Het idee is nochtans veelbelovend. Mathieu wil een aantal in elkaar verstrengelde intriges vertellen zoals ze zich voordoen: onmiddellijk, tegelijk, zonder ophouden en zonder tussenkomst van een verteller. Daarom kiest hij ervoor niet de actie te volgen, maar de weerkaatsing van het licht door de verschillende ruimtes waar die actie zich afspeelt.

Als een razende Roeland flitst hij van spiegel over raam en camera tot vizier en satellietlens tot hij drie seconden verhaal van zoveel mogelijk kanten heeft laten zien, gespreid over 67 pagina’s. Het effect is gewaagd en spectaculair en zorgt ervoor dat je volledig de weg kwijt raakt.

Mathieu ziet zichzelf verplicht zeer extreme standpunten in te nemen, en tegen duizelingwekkende snelheden in- en uit te zoomen, vaak in één en hetzelfde plaatje. Daarvoor moet hij zijn toevlucht zoeken tot digitale beeldbewerking, en precies dat doorbreekt de betovering. Wat rest is een flitsend hoogstandje, waar je je als lezer volledig buitengesloten voelt. (WL)


Marc-Antoine Mathieu
‘3 Secondes’,
Delcourt, 72 blz., €15,95. (Franstalig)
***