Het kleine boek van de Beatles (Bourhis)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Het kleine boek van de Beatles (Bourhis)

“Dit boek is bedoeld als eerbetoon aan de Beatles”, schrijft auteur Hervé Bourhis in zijn inleiding, en dat is het ook geworden, op de enige juiste en acceptabele manier: als gedetailleerd en goed gedocumenteerd werkstuk , haast encyclopedisch in zijn volledigheid. Feiten en feitjes worden  keurig chronologisch gepresenteerd, hoofd- en bijrolspelers duikelen over elkaar heen om samen de woelige geschiedenis van het Liverpoolse viertal te tekenen.

Bourhis verknipt dus honderden stukjes informatie tot stripplaatjes, en trekt het epos tot in 2009 door. Alles is in zwart-wit gezet, met uitzondering van de platenhoezen (ook door de auteur hertekend), die op zowat elke bladzijde een oogstrelende kleurtoets toevoegen. Samen met de vet gedrukte jaartallen maken die hoezen het makkelijk om een bepaalde plaat, periode of anekdote terug te vinden.

Hoewel overduidelijk met  bewondering geschreven heeft dit ‘kleine boek’ niets van een hagiografie. De kleine kantjes, de ruzies en wrijvingen, de vrijpostigheid en de arrogantie van de vier worden op geen enkel moment weggemoffeld, en onder elke platenhoes staat een degelijke recensie. Genieten, voor Beatlesbeginners én -gevorderden.  (IV)


Hervé Bourhis
‘Het kleine boek van de Beatles’,
Oog&Blik/De Bezige Bij, 160 blz., €24,90.
****