In Memoriam Keiji Nakazawa (1939-2012)

Je bent hier:  Home » Nieuws » In Memoriam Keiji Nakazawa (1939-2012)

Op 19 december 2012 is de Japanse stripmaker Keiji Nakazawa overleden. Hij was 73 en vocht al enkele jaren tegen longkanker. Nakazawa verwierf internationale bekendheid met zijn tiendelige reeks Hadashi no Gen, in het Nederlands vertaald als Gen Barrevoets in Hiroshima. De tekenaar werd zelf in Hiroshima geboren en maakte er op zesjarige leeftijd de val van de atoombom van nabij mee. Hij verloor zijn vader, zijn broer en zijn zussen, terwijl hijzelf en zijn moeder bestraald raakten.

Met tien delen en bij elkaar ongeveer 3000 pagina’s is Gen Barrevoets in Hiroshima het magnum opus van Nakazawa. Hij brengt in mangastijl en vaak op een confronterend realistische manier verslag uit van zowel het bombardement zelf als van wat eraan voorafging en erop volgde. De reeks wist cultstatus te verwerven en werd in meer dan tien talen vertaald. Het verhaal werd bewerkt tot animatiefilm en enkele jaren geleden kwam er nog een miniserie voor tv. De Nederlandse vertaling van de reeks kwam er pas laat: het eerste deel verscheen in 2005 en het zesde deel wordt begin 2013 verwacht. Het is dit jaar veertig jaar geleden dat het eerste deel van Hadashi no Gen in het Japans verscheen.

Eind jaren zestig maakte Nakazawa ook de eveneens semi-autobiografische manga’s Kuroi Ame ni Utarete (Getroffen door zwarte regen) en Ore wa Mita (Ik heb het gezien). Tijdens de laatste jaren van zijn leven kon hij vanwege zijn steeds slechter wordende gezichtsvermogen niet meer tekenen. Dankzij de nog lopende vertaling van Hadashi no Gen kan ook het Nederlandstalige publiek nu steeds verder kennismaken met zijn werk.