Emmanuel Guibert wint ‘Grand Prix de la Critique’ 2013

Je bent hier:  Home » Nieuws » Emmanuel Guibert wint ‘Grand Prix de la Critique’ 2013

In Parijs is gisteren 10 december 2012 de winnaar van de ‘Grand Prix de la Critique’ 2013 bekend gemaakt. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de ‘Association des Critiques et journalistes de Bande Dessinée’ en gaat dit keer naar L’Enfance d’Alan van de Franse stripmaker Emmanuel Guibert. In L’Enfance d’Alan staat hetzelfde hoofdpersonage centraal als in de veelgeprezen trilogie De oorlog van Alan (La guerre d’Alan), maar het verhaal situeert zich ditmaal vóór de Tweede Wereldoorlog. Op basis van het verhaal van de échte Alan (die in 1999 overleed) schetst Guibert een boeiend portret van diens thuisland Amerika tijdens zijn jeugdjaren.

Voor de ‘Grand Prix de la Critique’ 2013 kwamen ruim 4000 Franstalige titels uit Frankrijk, België en Zwitserland in aanmerking, die allemaal tussen november 2011 en eind oktober 2012 verschenen. Op de shortlist van vijf albums stond ook de Franse uitgave van Judith Vanistendaels Toen David zijn stem verloor (David, les femmes et la mort). De drie andere genomineerden waren En silence van Audrey Spiry, Saison brune van Philippe Squarzoni en Un printemps à Tchernobyl van Emmanuel Lepage.

Felicitaties voor Emmanuel Guibert kwamen er al van de Franse minister van Cultuur en Communicatie, Aurélie Filippetti: “Ik ben bijzonder blij met deze keuze, die een onderscheiding betekent voor een geweldige tekenaar en een meester van de grafische biografie.” L’Enfance d’Alan verscheen in september 2012. Een Nederlandse vertaling is er voorlopig nog niet.