In memoriam: Pieter van Oudheusden

Je bent hier:  Home » Nieuws » In memoriam: Pieter van Oudheusden

Gisterenochtend is stripauteur Pieter van Oudheusden overleden. Van Oudheusden werd geboren in Puttershoek, “in de week waarin Guust Flater voor het eerst op de burelen van het weekblad Robbedoes verscheen”. Hij studeerde af aan de kunstacademie in Rotterdam, de stad waar hij ook bleef wonen met zijn vrouw en twee dochters.

Vanaf de jaren tachtig werkte van Oudheusden voor verschillende stripmagazines, waaronder Stripschrift, Zozolala en Zone 5300. Daarnaast schrijft hij verhalen voor tekenaars zoals Lian Ong (‘Hartsgeheimen’, 1990), Maarten Vande Wiele (‘Het hoofd van de kunstenaar (3x bellen)’, 2008) en vooral Jeroen Janssen, met als uitschieter ‘De wraak van Bakamé’ (2010), een broeierige striproman gebaseerd op Afrikaanse volksverhalen. In 2007 was hij nog te gast op Strip Turnhout, waar hij samen met Simon Spruyt een erg originele tentoonstelling over de Bamburgers presenteerde.

Ook als u geen strips van van Oudheusden op de planken hebt staan, is de kans klein dat u zijn werk nog nooit gezien hebt. Hij vertaalde namelijk voor een groot aantal uitgeverijen uit de Lage Landen. Onder de meer dan duizend strips die hij onder handen nam, bevinden zich titels van onder andere de Smurfen, Thorgal, Samber en Jonathan.

Sinds 2002 publiceerde van Oudheusden ook kinderboeken. Twee daarvan, ‘Het mooie meisje’ en ‘Mijn schaduw en ik’, werden bekroond met een Boekenpauw, een Vlaamse prijs voor het best geïllustreerde kinderboek. Dit jaar nog verscheen ‘Scherven van de hemel’, geïllustreerd door Stefanie de Graef. Pieter van Oudheusden is 56 jaar geworden.