Franse prijs voor ‘Doel’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Franse prijs voor ‘Doel’

In oktober verscheen ‘Doel’, een graphic novel van Jeroen Janssen over het polderdorp dat veertien jaar geleden ontruimd zou worden. Daarvoor kreeg hij afgelopen week in Clermont-Ferrand de Prix du Carnet de Voyage International, de prijs voor beste internationale reisdagboek.

Toen zijn Franse uitgever Patrick de Saint-Exupéry Janssen vroeg om “iets exotisch”, maakte de tekenaar een strip van dertien pagina’s over Doel. Het onderwerp van het kortverhaal, dat voorgepubliceerd werd in het tijdschrift XXI, beviel Janssen zo goed dat hij als dorpstekenaar van Doel besloot er een volwaardig boek van te maken, dat in oktober bij Oogachtend verscheen.

Sinds 2000 organiseert Il Faut Aller Voir een festival rond reizen en reisdagboeken in het Franse Clermont-Ferrand, hoofdstad van de Auvergne. Janssen won er nu de Prix International. “Het is een grote erkenning voor mij, zeker voor iemand die uit de wereld van het beeldverhaal komt”, reageerde hij op de website van het festival.


Jeroen Janssen signeert zijn album ‘Doel’ tijdens het Stripgids Festival Turnhout op de stripbeurs op zaterdag 14 december.